The Complete Vanlife Book
42597
post-template-default,single,single-post,postid-42597,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

The Complete Vanlife Book

The Complete Vanlife Book

Culture, Vehicles, People, Places

Er met een camper op uittrekken om vrij en ongebonden stukjes wereld op eigen tempo te ontdekken lijkt de afgelopen jaren wel een trend te zijn. Naar eigen zeggen konden de constructeurs van motorhomes in de afgelopen zomermaanden nauwelijks aan de vraag voldoen en op campings bleek er voor mobilhomes nauwelijks nog plaats. Voorlopig zal die trend door al die aanslepende corona-ellende noodgedwongen wel wat afnemen, maar als in het beste geval iedereen binnenkort is ingeënt en al die restrictieve maatregelen van de baan zijn, zal het camperlievende volkje weer in groten getale uitbreken. De wat zielige beelden van opa en oma die hun betere takeawaymaaltijd in hun camper ergens op de openbare weg moesten verorberen vooraleer op de parkeerplaats van het restaurant van een goede nachtrust te gaan genieten, zullen dan geschiedenis zijn.

Reizen met een kampeerbus

Wie wil kennismaken met alles wat met het leven en het reizen in een camper van zoal omhelst, kan terecht in het Engelstalige lijvige boek ‘The Complete Vanlife Book’ dat bij uitgeverij Lannoo zonet van de persen rolde. Daarin geeft een Brits doorgewinterd campervan-koppel Calum Creasy en Lauren Smith dat zowat de halve wereld rondreisde in hun omgebouwde kampeerbus, ons een brede inkijk in de vele aspecten die een dergelijk ‘nomadisch’ bestaan inhoudt. Te oordelen naar de foto’s en uit de teneur van de diverse teksten in het boek kan ik opmaken dat het doelpubliek bestaat uit hoofdzakelijk jonge, avontuurlijk ingestelde mensen voor wie respect voor natuur en omgeving en authentieke ontmoetingen onderweg duidelijk primeren op een materialistische ingesteldheid. De overgrote meerderheid van campervrienden die met een luxueuzere variant van een ‘huis op wielen’ de wereld ontdekken, zullen uiteraard in dit boek vele zaken herkennen en zich ongetwijfeld aangesproken voelen door de prachtige foto’s, vooral in de ongerepte natuur, waar het ware campergevoel zijn bekroning vindt. Handige harry’s die hun bestelbusje eigenhandig willen omturnen tot mobiele vakantieresidentie vinden in het boek ook voldoende schetsen, plannen, afbeeldingen en foto’s ter inspiratie.

De vele facetten van reizen met een camper

Het boek bestaat, na een inleiding waarin de twee auteurs zich even voorstellen en het opzet van het boek verduidelijken, voorts uit vijf hoofdstukken waarbij talrijke facetten van een rondreizend bestaan in een camper belicht worden. Daarvoor laten ze vaak gastschrijvers aan het woord die een of ander thema verder exploreren. Zo is er een interessant stukje waarbij de auteur reflecteert over hoe dit soort kampeerder zijn ‘nomadisch’ en een minimalistisch bestaan kan verzoenen met de razendsnelle opgang van moderne communicatieapparatuur en de sociale media. In een ander hoofdstuk komen verschillende types van camper vans aan bod zoals – voor de kenners – de populaire Mercedes Vario 4 x4 en de Volkwagen LT. Wie zelf zijn ‘rolling home’ wil bouwen, vindt in enkele case studies een schat aan informatie over geschikt materiaal en tips over design en interieur. Wie zelf, zoals ik, fan is van programma’s als ‘Help, mijn man is een klusser’, zal geen seconde aarzelen, als hij per se met een motorhome de hort op wil, dat avontuur met een kant-en-klaarmodel te ondernemen. Ook voor hen, die al paniekaanvallen krijgen als het lampje van de handrem aanfloept op het displaytje van het eigen karretje, zijn er betere opties. In het hoofdstuk over het typische ‘vanlife people’ is er gelukkig ook sprake van enige zelfrelativering. Met een vette knipoog en aan de hand van enkele grappige tekeningen worden enkele rare snoeshanen ten tonele gevoerd zoals de ‘Digital Nomad’ (permanent online), ‘the Hipsters’ met een geurig kruidentuintje op het dashboard van hun Mercedes Sprinter of ‘The New Age Hippies’ die in een voertuig voor paardentransport de boxen vertimmerd hebben om hun zwerfhonden mee te kunnen nemen. In hoofdstuk V volgt nog een summiere lijst van echt wel leuke landen en plekken waar het vanlife ten volle beleefd kan worden. In een afsluitend hoofdstuk wordt nagedacht over de toekomst van ons reisgedrag en is er terechte aandacht voor een respectvolle omgang met Mother Earth waarvan we weten dat haar voorraden niet oneindig zijn.

Kijk je reikhalzend uit naar een deugddoende, coronavrije, onbekommerde vakantie, met of zonder camper, reserveer dan voor dit boek met zijn vele dromerige en escapistische foto’s en onderhoudende (soms wat zweverige) stukjes een ‘vrij’ plekje op je koffietafel.

Uitgeverij Lannoo, 2021, 256 p., € 24,99 , Engelstalig, ISBN 9789401475198

Recensent: Guy Meus