BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | The Mastercooks. De top van de Belgische gastronomie
64723
post-template-default,single,single-post,postid-64723,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

The Mastercooks. De top van de Belgische gastronomie

Prachtig naslagwerk en (salon)boek van de “Mastercooks of Belgium”. Met een woord vooraf van de (sinds 17 mei 2021 zijnde) voorzitter  Cédric Poncelet (restaurant Cédric in Knokke).  Dan volgt een korte historische blik op deze vereniging met intussen 7 voorzitters (Pierre Romeyer was de stichter in 1980 en eerste voorzitter) en de gastronomische evolutie van ons land. De kroonjuwelen van de  Belgische keuken zijn volgens de  vereniging gebaseerd op kwaliteit, respect, ambitie & trots, en (culinaire)  beweging.

Vervolgens komen 120 leden van de vereniging aan bod met een topgerecht (telkens met bereidingswijze voor 4 personen, een paginagrote foto en meestal ook een “goed om te weten”) dat gebaseerd is op één van de 6 thema’s: het bos / de zee / wijn / bier / de tuin / chocolade.

Elk thema wordt grondig ingeleid en voorzien van enkele interessante items (zoals paddenstoelen bij het bos; Belgische kaviaar en Oostendse oesters bij de zee;  het wijnkasteel van Genoelselderen bij wijn; kaasaffineurs van Tricht bij bier; bloemen bij de tuin; de wereldbekende chocolatier Pierre Marcolini bij chocolade). Grote gastronomische namen (waarbij talrijke houder zijn van één of meerdere Michelinsterren: zoals alle 3* met Peter Goossens, Viki Geunes en Tim Boury) passeren daarbij de revue. Uitermate interessant is het om de evolutie van de Belgische gastronomie te volgen via de portretten (met de professionele loopbaan) van zo’n 120 besproken Mastercooks (opmerking: er zijn slechts een 9-tal vrouwen bij!).

Het hoeft geen betoog dat onze smaakpapillen gestimuleerd worden bij het bekijken en het lezen van de sublieme gerechten. De schitterende foto’s zijn van Heikki Verdurme.

Achteraan in het boek is een index opgenomen voor de 120 recepten (volgens de 6 thema’s) en een index van de 120 chefs.

Besluit: een subliem boek van de ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed met een lofzang voor de onvolprezen Belgische gastronomie.

2023, 384 blz, uitgeverij Kennes, ISBN 978-9-4640-0658-2, €49,90

www.kennesuitgeverij.com

Met dank aan voorzitter Cédric Poncelet

www.mastercooks.be  –    contact@mastercooks.be

Recensent: Patrick De Groote