BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | The south of France for art lovers
48266
post-template-default,single,single-post,postid-48266,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

The south of France for art lovers

Zuid-Frankrijk is niet alleen een beroemde vakantiebestemming, het is sinds de 19de eeuw ook een aantrekkingspool voor tal van kunstenaars. Deze nieuwe (kunst- en culturele) reisgids van Eric Rinckhout in het Engels zal tal van mensen bekoren die in de voetsporen willen treden van kunst en kunstenaars. Het geeft een schitterende selectie weer van 380 items in het Zuid-Franse gebied tussen Collioure (nabij de Spaanse grens) tot en met Menton (nabij de Italiaanse grens), met inbegrip van het Vorstendom Monaco. Alle items hebben een (meestal) beknopte uitleg, en worden gelokaliseerd langs de tekst zelf (adres, telefoon, website) en met nrs. op de schematische kaarten (die elke vorm van afstand ontberen!) vooraan in de gids.

Zuid-Frankrijk wordt hierbij ingedeeld in 14 regio’s. De auteur (die in Antwerpen woont) heeft de originele selectie van items in 7 verschillende rubrieken onderverdeeld. We zullen deze even opsommen en voorzien van enkele voorbeelden:

1.Art & Culture: onderverdeeld in 11 thema’s, met opname van zeer veel musea (zowel voor individuele kunstenaars, als voor oude, moderne en hedendaagse kunst), enkele kerken en festivals (b.v. Filmfestival van Cannes, en het oudste jazzfestival °1960 van Europa in Juan-les-Pins).

2. Buildings: met 16 thema’s, zoals moderne gebouwen (b.v. de unieke Cité Radieuse van Le Corbusier in Marseille), hedendaagse (b.v. het MUCEM in Marseille) en religieuze gebouwen. Verder ook bioscopen, theaters, bruggen (b.v. Viaduc de Millau °2004), woonhuizen van schrijvers, schilders en musici. Ook nieuwe wijken en steden (b.v. La Grande-Motte als nieuwe badplaats, jaren ’60).

3. Landscapes: met 7 thema’s, met o.m. beeldhouwwerk, items voor literatuur, muziek, tuinen, stranden en wijngaarden.

4. Discoveries (11 thema’s): muurschilderingen, wandelingen (zoals in de voetsporen van Vincent van Gogh en Paul Cézanne), begraafplaatsen (b.v. het graf van Grace Kelly in Monaco), fonteinen, kleuren en geuren (b.v. lavendel in de Provence, oker in Roussillon, parfums in Grasse).

5. Shops (6 thema’s): boeken, museumshops, lokale producten (zoals het bekende merk l’Occitane en Provence), art villages (b.v. St.Paul-de-Vence), keramiek, kunstgalerijen.

6. Food & Drinks (6 thema’s): met restaurants, cafés en bars.

7. Stays (4 thema’s): met hotels, zoals de legendarische luxe-hotels Negresco in Nice en de Carlton in Cannes; en de artistieke Byblos in St.Tropez en het eenvoudige Hôtel Le Corbusier in Marseille.

Deze unieke (reis)gids is een afgeleid product van de bekende reeks 500 Hidden Secrets, waarbij voor ons land intussen Hidden Belgium, Antwerp, Bruges, Brussels, en Ghent verschenen zijn.

Wij zijn zeker fan van dit soort gidsen … al moet je zelf op voorhand de items naar plaats selecteren (hetgeen makkelijk kan via de nrs. en de schematische kaarten). De indeling van de auteur is weliswaar origineel, maar misschien is het totaal van 61 thema’s van het goede te veel. Persoonlijk denk ik dat de (culturele) toerist toch eerder kiest voor een bestemming en daar de items wil bezoeken, alsook deze in de omgeving. De gekozen items zijn soms zeer bekend of zelfs beroemd, maar ook vele onbekende komen aan bod.

Een zeer verzorgde lay-out, de vlotte leesbaarheid, een gedoseerde fotoselectie, en twee indexen (naar plaats en naar artiest) maken van deze publicatie een schatkamer van Zuid-Frankrijk. Voor velen zal deze publicatie een “must have” zijn.

Uitgeverij Luster, Antwerpen, 2021,  352 blz, € 21,95, ISBN 978 94 6058 2790

Recensie: Patrick De Groote