Theeroutes – met thee de wereld rond
42248
post-template-default,single,single-post,postid-42248,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Theeroutes – met thee de wereld rond

Theeroutes – met thee de wereld rond

De eerste maal dat Vlamingen in contact komen met een inleiding over thee is waarschijnlijk tijdens het bijwonen van een theeceremonie in de Japanse tuin in Hasselt. Geïnteresseerd in meer info, dan kan je nu terecht in het eerste Nederlandstalig boek over zowel theeproductie, thee bereiden, proeven en het bezoeken van theeplantages wereldwijd.

Deirdre Deprettere is reeds een tiental jaren in de ban van alles wat met thee te maken heeft. Ze bezocht eerst individueel theeplantages wereldwijd, en later met compagnon de route en thee-expert Karlijn Dapper. De neerslag van al deze trips naar elf thee producerende landen vind je terug in dit vlot en aangenaam te lezen boek.

Een kleine bloemlezing rond theeproductie.

In India vind je twee bekende theesoorten de Darjeeling (de champagne onder de thees) en de Assam (reeds eeuwen door een boeddhistische stam geteeld voor de Britten deze thee ontdekten). Sri Lanka was eerst een koffieproducerend land, maar de schimmel koffieroest verwoestte in 1870 de koffiestruiken en er werd overgeschakeld op thee. Zaad en werkkrachten werden geïmporteerd uit Tamil Nadu (India). Het land werd zelfs een tijdje de grootste thee exporteur. Je vindt er niet alleen theebossen met 10 meter hoge verwilderde theebomen waarin jonge theeblaadjes geplukt worden, maar ook ‘maagdelijk’ witte thee. Een Chinese theeceremonie wordt gekenmerkt door het herhaaldelijk opschenken van dezelfde sterk geconcentreerde thee in een kleine theepot. De trektijd is kort zodat er bij iedere infusie nieuwe aroma’s vrij komen. Japan is het mekka van de groene thee: Matcha, en heeft zijn eigen theepraktijken en rituelen. In het noorden van Thailand vind je twee soorten witte thee: theeblaadjes die ofwel bij zonsopgang ofwel bij zonsondergang geoogst werden. De thee-export uit Iran kent enorme problemen door de internationale boycot; Georgië kende gelijkaardige problemen met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie: zij waren er de grootste producent van kwalitatief arme thee. In Malawi is onze landgenoot Wouter Verelst marketing en business development manager van Saternwa, dat wereldwijd levert aan gerenommeerde restaurants en theerooms. Tot onze verbazing vinden we ook theeplantages op de Azoren: door de geïsoleerde ligging van het eiland is de volledige productie hier biologisch. Dat thee ook gedijt in een niet exotische omgeving bewijzen theeplantages in Schotland: hier groeit thee in polytunnels, ommuurde tuinen en het open veld. Zelfs in Nederland vind je de theeplantage ‘Het Zuyderblad’ in het Noord-Brabantse Soerendonk. In drie kleine theetuinen wordt zwarte, groene en witte thee geplukt in de periode april-augustus.

Bij elke bestemming hoort: ‘Theetoerist in de dop’: toeristische informatie over te bezoeken theeplantages en –fabrieken, musea, overnachten in plantershuizen, contactadressen van gidsen, enz.

Deidre Deprettere schrijft de boeiende reisverhalen, theesommelier Karlijn Dapper deelt haar thee-kennis in kaderstukjes: je vindt er uitgebreide tips over het plukken tot het proeven van tee.

Deidre Deprettere heeft een eigen reisorganisatie waar ze themareizen rond thee aanbiedt (https://www.cupofteatravel.nl/theereizen/).

De uitgave van dit boek was niet zo vanzelfsprekend, geen enkele uitgever bleek bereid tot uitgave wegens te beperkt doelpubliek, maar dank zij crownfunding kon het toch gepubliceerd worden.

Dit boek richt zich niet alleen tot de gepassioneerde theeliefhebber, maar is door de toeristische info ook een bron van informatie voor het ontdekken van het reilen en zeilen op een theeplantage.

Een uitgave van Cupofteatravel, 2020, 288 p, € 29,95, (gratis verzending en bestellen via supravermelde website)
ISBN 978 90 903 3608 4

Recensent: Didier Van Houts