BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Thüringen in de kijker op persworkshop Duitsland
31758
single,single-post,postid-31758,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

shutterstock_463248185.goethe schiller voor theater

Thüringen in de kijker op persworkshop Duitsland

Thüringen, een unieke natuurregio

De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme heeft tijdens  een B2B & Press workshop de laatste trends en producten in vakantieland Duitsland voorgesteld aan Belgische journalisten en reisprofessionals.  Naast de favoriete vakantiebestemmingen van de Belgen, werd Thüringen als unieke vakantiebestemming in de kijker gezet.

Friedenstein-kasteel in Gotha

Friedenstein-kasteel in Gotha

Thüringen in het hart van Duitsland is een centrum van de Duitse cultuur. Grote persoonlijkheden als Goethe, Schiller en Luther woonden in Thüringen en lieten er tal van sporen na. De regio herbergt vestingen en kastelen zoals het kasteel van Wartburg, een UNESCO Werelderfgoedlocatie, of het Friedenstein-kasteel in Gotha (vaderland van de Belgische koninklijke familie). Thüringen heeft ook natuurparken, zoals het natuurpark van het Thüringer Woud, de Duitse groene long en het Nationaal Park Hainich als biosfeerreservaat van de UNESCO. De regio trekt ook bezoekers met haar rijke en gevarieerde evenementenkalender.

Uniek gebied

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland in twee verdeeld door het IJzeren Gordijn dat liep van de Barentszee tot aan de Zwarte Zee. Langs deze grens bevond zich een ‘niemandsland’ van 500 meter. Om te beletten dat Oost-Duitsers naar het westen zouden vluchten, was deze strook geblokkeerd met prikkeldraad en bezaaid met landmijnen. Daar bovenop werd de strook ook bemand door soldaten met schiet-tot-moordorders. 763 km van deze 1393 km lange Duitsland-Duitsland grens liep door Thüringen.
Vermits de mens gedurende decennia niet ingegrepen had in deze zone,  kon de natuur er ongestoord groeien zodat de groene gordel de thuisbasis werd van meer dan 1200 bedreigde dier- en plantensoorten. Naast zeldzame orchissoorten treft men er ook zeldzame vogelsoorten aan zoals de fluit of de roodrugklauw.

Klein Berlijn

Wachttoren in Behrungen. Copyright Voelz Tom / Shutterstock.com

Wachttoren in Behrungen. Copyright Voelz Tom / Shutterstock.com

Onder de noemer van ‘Natuur kent geen grenzen’ ontstond een  gemeenschappelijke campagne van het Thuringian Department of the Environment en de Thuringian Tourism Board, met als bedoeling om van de Thuringia’s Green Belt een reisbestemming te maken. De  Europese Groene Gordel in Thüringen werd aangewezen als een nationaal natuurmonument. In dit gebied dat ‘Klein Berlijn’ genoemd wordt, staan ook nog wachttorens die als museum ingericht zijn en een beeld geven van het leven aan de scheidingslijn tussen Oost- en West-Berlijn.
Met als motto “Grenzen verdelen – de natuur verenigt”, zijn er 3 cross-state fietspaden in het gebied van het voormalige IJzeren Gordijn, waarvan de lengte varieert tussen 39 en 57 kilometer.

Langs de Groene Gordel zijn ook lusvormige wandelroutes waarbij men kan genieten van de ongerepte natuur in de zuidelijke Harz, Eichsfeld, de Thüringer Rhön, het Thüringer Woud of de Thüringer Schiefergebergte.
Het Point Alpha Memorial biedt een 10 km lange begeleide wandeling door het voormalige grensgebied in de regio Rhön.
Langs de routes zijn nog tal van overblijfselen die herinneren aan de verdeling van Duitsland, gaande van historische grensposten tot indrukwekkende tentoonstellingen die de bezoeker een kippenvelgevoel bezorgen.

Website: www.germany.travel & www.visitthuringia.com.

Perscontact: catherine.gastout@germany.travel

Verslag: Rita Goethals

Foto’s: Shutterstock.com