Topstuk keert terug naar Koksijde
45606
post-template-default,single,single-post,postid-45606,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Topstuk keert terug naar Koksijde

Topstuk keert terug naar Koksijde

De gemeente Koksijde heeft een eeuwenoude oorkonde aangekocht. Het betreft een schenking van ene Henricus Hevelbern (Evelbarn) aan abt Salomon waarbij 30 hectaren grond worden geschonken aan de Abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen in ruil voor de kwijtschelding van een schuld van 24 ponden. Dat was destijds een grote som geld. De gronden lagen  in de buurt van  het stadje Axel in Zeeuws-Vlaanderen. Het charter, dat dateert uit 1128, was in uitzonderlijke staat en werd te koop aangeboden via een veiling op Arenberg – Brussel. Het dook op afgelopen maand april en de gemeente Koksijde kocht het aan voor 15.625 euro.

Oorkonde Ten Duinen

Het is één van de weinige getuigenissen, luidt het, waarmee men kan het belang van Ten Duinen kan aantonen. Die abdij sloot zich in 1138 aan bij de Orde van  Citeaux, beter bekend als de Cisterciënzers. Hun bezit reikte over heel ons land, maar ook in Zeeland, Noord-Frankrijk en Engeland. Met de aankoop bevestigt de gemeente Koksijde dat men in de toekomst meer aandacht wil schenken aan het documentatiecentrum van de Abdij en dat men de focus wil leggen op samenwerking met de bibliotheek en het Groot Seminarie in Brugge waar nog tal van topstukken uit Ten Duinen worden bewaard.

De oorkonde is in Latijn opgesteld, meet 15,5 cm op 21 cm en is voorzien van vier zegels. De vijfde zegel ontbreekt. Het document is in uitzonderlijke staat bewaard gebleven.  En het is duidelijk dat het document uit het abdijarchief komt. Daarop wijzen de aantekeningen op de achterkant, die een korte samenvatting geven of een archiefcode , zodat het teruggevonden kon worden in een grote inventaris van het abdijarchief. Wanneer en hoe het stuk zijn eigen leven is gaan leiden is niet bekend. Maar het behoorde al niet meer tot het archief van Ten Duinen en toen dat in de 19e eeuw verhuisde naar het Grootseminarie. Het zal een prominente plaats krijgen in de museumcollectie. Tevens is het een attractie op de tentoonstelling ‘Symbolen en tekens’, die qua inhoud en opstelling door 53 procent van het publiek is gekozen na een referendum.

‘Symbolen en tekens’

Vanaf 26 juni loopt de nieuwe seizoententoonstelling ‘Symbolen en tekens’ waar ook dit nieuwe pronkstuk wordt getoond. Elke generatie heeft specifieke symbolen en tekens, denk maar bv aan emoticons of smileys. Sommige tekens zijn breed bekend, andere horen tot het vakjargon van een kleine groep. Zo ook de tekens en symbolen in een abdijgemeenschap. In de collectie vindt men inscripties en afbeeldingen die passen bij de abdij, denk ook aan specifieke kleding, gebruiksvoorwerpen, voorschriften en functies. Vandaar bv de staf versus de mijter. Van wie en voor wie waren ze? Dat alles zal de boeiende tentoonstelling aan het licht brengen.

Info, tickets en reservering: www.tenduinen.be of abdijmuseum@koksijde.be.  Site open afhankelijk van de weersomstandigheden, het museum is wel open.

Perscontact: Isabelle Deshayes     isabelle.deshayes@koksijde.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen
Foto’s : Gemeente Koksijde