Topwerken op tentoonstelling van Het Kunstuur in Hasselt
64013
post-template-default,single,single-post,postid-64013,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Topwerken op tentoonstelling van Het Kunstuur in Hasselt

Topwerken op tentoonstelling van Het Kunstuur in Hasselt

Officiële lintjesknip met genodigden

Een perfecte interactie tussen historisch erfgoed en oude schilderkunst, zo kun je de tentoonstelling van Het Kunstuur het best onderschrijven.  Die loopt voor het eerst gelijktijdig in Roeselare, Mechelen en Hasselt. Roeselare en Hasselt zijn een soort ‘Best Off’ van Mechelen, aangevuld met nieuwe creaties.  Je krijgt 28 Belgische topwerken te zien uit de periode 1850 – 1950. Een periode die heel rijk was aan diverse kunststromingen. De werken komen uit privécollecties, bruiklenen bij banken en ook via stichtingen of musea. Ze worden vaak voor het eerst getoond of waren eerder te zien op gerenommeerde tentoonstellingen in het buitenland.

Phara de Aguirre bij Nino de la guerra

Bij elk schilderij vertellen bekende en minder bekende Vlamingen, waaronder Alexander De Croo, Phara de Aguirre, Arno, Dirk De Wachter of Jo De Meyere over hun band met het kunstwerk of de kunstenaar. Samen met de unieke belichting en de aangepaste muziek van Dirk Brossé zorgt dat voor één uur betoverende kunst in het historisch stadhuis, aan het Groenplein in Hasselt. En dit tot Pasen 2024. Curator en studio-100 topman Hans Bourlon mikt samen met broer Joost, op 20.000 bezoekers in elke vestiging. In Hasselt knipten ze alvast het lint door voor de feestelijke opening in gezelschap van burgemeester Steven Vandeput, schepen van cultuur Nele Kelchtermans en genodigden.

Hasselt zonder Limburgers

Het Kunstuur organiseert nu tentoonstellingen in drie steden. In Mechelen loopt de vijfde tentoonstelling nog tot eind september en de zesde start midden oktober. Mechelen is de eerste locatie, waar telkens een nieuwe expositie start. Nadien verhuizen de werken naar Hasselt en Roeselare. Dat is telkens een soort ‘Best Off’ van de voorbije tentoonstellingen in Mechelen, soms gecombineerd met enkele nieuwe werken, ook al afhankelijk van de bruikleen. Was er vorige expo in Hasselt werk van Limburgse kunstenaars te zien, dit keer is het niet het geval. Volgens de organisatoren Hans en Joost Bourlon zijn er in de tijdspanne 1850-1950 weinig echte Limburgse kunstenaars beschikbaar.

Ensor

Over de keuze van de werken bestaat geen eensluidende werkwijze. Er wordt gekeken uiteraard naar de Latemse School, maar daarnaast zoekt het duo naar tijds- en geestgenoten. Variatie, kleurcompositie, of mogelijkheid tot bruikleen, zijn andere factoren. Ook het verhaal bij de werken speelt een rol. Die worden bv gesuggereerd door Jos Vandervelden, eindredacteur bij VRT NWS en auteur van het boek ‘Op reis met Vlaamse Meesters’, of er wordt geput uit krantenartikelen, dan wel radio-interviews. Dan wordt gezocht naar vertellers die een band met het werk of de kunstenaar hebben. Dit resulteerde voor deze expositie in Hasselt in bekende en minder bekende namen. Zij vertellen bij werken van Ensor, Magritte, Rik Wouters, Emile Claux, Valerius de Saedeleer, Jean Brusselmans en nog tal van anderen wat hen aanspreekt in het werk of de auteur.

Kunstuur Café in Mechelen

In Mechelen is er zelfs intussen een Kunstuur Café. Dat wordt gerund in samenwerking met Brouwerij Het Anker. Handig om vooraf tijdens de wachttijd of achteraf om eventjes na te kaarten te bezoeken. Het is bovendien een bijzonder café want ere hangen pentekeningen en schilderijen van Jos De Bie aan de muur. De Bie is de grootvader van Joost en Hans Bourlon. Daarnaast hangen er een zevental portretstudies van mannelijk naakt, gemaakt in de academie van Antwerpen. De schilder is onbekend en ongeveer 100 jaar oud. En er loopt een film waarin kunstenaar Piet De Koninck, ontwerper van heel wat Studio-100-decors en attracties in Plopsaland.  Tot slot staat er een bronzen borstbeeldje van Ensor, van de hand van Rik Wouters.

Praktisch:

Info en tickets via www.hetkunstuur.com. Best bestel je de tickets online om zeker te zijn van een plaats.

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob en Het Kunstuur