BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Trek in Indonesië: Reizen – proeven – koken
45371
post-template-default,single,single-post,postid-45371,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Trek in Indonesië: Reizen – proeven – koken

Een allesomvattend boek voor de doorsnee-toerist die Indonesië bezoekt: reizen, proeven, koken. De auteur Filip Stottenborgh heeft de lockdown periode door corona ingevuld met een prachtig reisboek. De liefde voor Indonesië werd hem ingegeven met de moedermelk, zijn moeder is geboren in Batavia, Nederlands-Indië.  Het land leerde hij eerst kennen als importeur van meubelen en later bouwde hij Merapi Tour & Travel uit tot een niche touroperator in Nederland.

De banden tussen Indonesië en Nederland dateren uit de tijd van het VOC. In 1816 werd het land een Nederlandse kolonie tot Soekarno in 1947 er de onafhankelijkheid uitriep. Dit verklaart dat Indonesië altijd een preferent reisdoel is van onze noorderburen.

Een groot gedeelte van het boek is gewijd aan ‘Makan’! of ‘eten’! In Nederland passen Indonesische restaurants in het straatbeeld, in België nauwelijks. De keuken wordt gekenmerkt door een grote variatie aan kruiden (de auteur vermeldt er een veertigtal) en rijst met bijgerechten die op tafel worden gezet. Je vindt in het boek een tachtigtal recepten. Handig is het schema dat aangeeft welke gerechtjes je met elkaar kan serveren. Typische ingrediënten zijn in België moeilijk te vinden, maar een uitstapje naar een toko in Nederland biedt de oplossing

Het tweede deel van het boek schetst de toeristische troeven van de grotere eilanden: Sumatra, Java, Bali, Lombok, Sulawesi, de Molukken, Papua, … Een overzicht van bekende en eerder onbekende bezienswaardigheden en veel tips voor local food (zoals hond, goudvis, …) en favoriete hotelletjes.

Het boek heeft veel sfeerfoto’s en leest vlot, o.a. door de vele anekdoten in de kaderteksten, zoals een weg die door de politie afgesloten is omdat twee dorpen met elkaar aan ‘t ruziën zijn om een betwist stuk land, of het reisadvies van een conducteur om uit een stapvoets rijdende trein te springen, ….

Een aanrader voor wie reisinspiratie wil opdoen en/of een Indonesische rijsttafel wil voorschotelen.

Het boek is uitgegeven in eigen beheer, 2021, 400 p., € 34,50,   
ISBN 978-90-903428-7-0

Bestellen kan via https://trekinindonesie.nl/

Recensent: Didier Van Houts