Trekkershutten nieuwe troef voor het Maasland
68100
post-template-default,single,single-post,postid-68100,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Trekkershutten nieuwe troef voor het Maasland

Trekkershutten nieuwe troef voor het Maasland

MAASMECHELEN – In het Nationaal Park Hoge Kempen werden recent twee trekkershutten geopend langs het fietsroute-netwerk en de ‘National Park Trail’. Daarmee krijgen twee heropgebouwde bijgebouwen van het voormalige treinstation van Eisden een nieuwe toekomst. Ze vormen een extra troef voor het fiets- en wandeltoerisme in de regio.

Station Eisden (1926 tot 1987)

Het treinstation van Eisden werd geopend in 1926 en had naast een stationsgebouw ook 2 bijgebouwen. Daarvan werd er één gebruikt als werfkeet voor spoorwegarbeiders en één als toiletgebouw. Over Spoorlijn 21B van As naar Eisden werden kolen en mijnwerkers vervoerd tot 1987. Met de sluiting van de mijnen eind jaren ’80 ging ook het station van Eisden dicht. In het stationsgebouw, dat na een brand heropgebouwd werd, wordt momenteel ‘Café de Statie’ uitgebaat, een populair fiets- en wandelcafé. De 2 bijgebouwen raakten echter in onbruik en verloederden.

Van NMBS naar Provincie Limburg

In 2019 werden grote delen van het zogenaamde Kolenspoor en aanhorigheden, waaronder ook de 2 bijgebouwen van Station Eisden, door de Provincie Limburg aangekocht. De bijgebouwen werden in erfpacht gegeven aan Regionaal Landschap Kempen en Maasland (RLKM) vzw, met als doel ze in hun oorspronkelijke staat terug op te bouwen en te herbestemmen.

“Met deze trekkershutten weet het RLKM erfgoed, landschap en lokale economie op een originele manier samen te knopen. Het past mooi in de filosofie van het provinciale Kolenspoor-project”,  zegt Bert Lambrechts, gedeputeerde provincie Limburg en voorzitter van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

National Park Trail 

Het succes van de in 2022 gelanceerde ‘National Park Trail’, de 110 km lange afstandswanding door het Nationaal Park Hoge Kempen, doet de vraag naar low budget overnachtingsmogelijkheden stijgen. Ook een groeiende groep fietstoeristen maakt meerdaagse fietstochten en zoekt naar overnachtingsplaatsen voor één nacht. Daarom werd gekozen voor een herbestemming als “trekkershut”. Gedeputeerde van Toerisme Igor Philtjens: “Limburg puur beleven. Dat is wat onze gasten willen. Daarom heb ik enkele jaren geleden deze herbestemming gelanceerd. Met de Limburgse vrijetijdseconomie creëren we authentieke herinneringen die men nergens anders kan ervaren. Daarom doen we ingrepen op plekken waar de Limburgse geschiedenis is geschreven. Gasten en Limburgers herbeleven zo de Limburgse geschiedenis en ontdekken de Limburgse identiteit.”

Back to basics

Een “trekkershut” is een eenvoudige verblijfsaccommodatie met alles wat nodig is voor een comfortabel verblijf voor de avontuurlijke wandelaar of fietser.

In elke trekkershut zijn vier slaapplaatsen, een toilet, douche en een kleine kookhoek voorzien. Met twee trekkershutten wordt een extra overnachtingscapaciteit van acht personen langsheen de National Park Trail en het Limburgse fietsroutenetwerk gecreëerd. Voor de exploitatie van de trekkershutten wordt samengewerkt met de uitbaters van ‘Café de Statie’.

“We kiezen er resoluut voor Maasmechelen verder te ontwikkelen als hét natuuroplaadpunt van de Euregio. Deze ‘trekkershutten’ passen perfect in deze keuze” – Raf Terwingen, burgemeester Maasmechelen.

Het totale kostenplaatje van het project bedraagt circa 300.000 euro en werd gefinancierd door het Grindfonds, de gemeente Maasmechelen en de provincie Limburg. Als organisator van onder andere de Nationaal Park Marathon, leverde ook het event-bedrijf Golazo een bijdrage via het Nationaal Park Fonds. Het originele ontwerp is van de hand van Architectuur Depot.

Praktisch

De trekkershutten zijn te boeken vanaf 1 oktober en open van 1 maart tot 1 december en te boeken aan 120 euro/nacht, via de website van het Nationaal Park Hoge Kempen (

Voor wie het nog avontuurlijker mag, zal er vanaf 1 oktober ook een paalkampeerplaats nabij het National Park Visitor Center in Terhills beschikbaar zijn. In deze afgebakende bivakzone kunnen tot 10 personen er hun tentje opslaan voor max. 1 nacht. Reserveren vooraf is verplicht via de website van het Nationaal Park Hoge Kempen (Per persoon betaal je 15 euro voor één nacht. Hiervoor krijg je toegang tot het sanitair gebouw met douche- en toiletfaciliteiten. Deze paalkampeerplaats werd gerealiseerd met de steun van het event-bedrijf Flanders Classics.

Info: https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl/trekkershutten en https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl/paalkamperen).

Of via: Ilse Olaerts, ilse@rlkm.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen – foto’s: RLKM