BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Trotter Ardennen: België – Frankrijk – Luxemburg
39910
post-template-default,single,single-post,postid-39910,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Trotter Ardennen: België – Frankrijk – Luxemburg

Deze splinternieuwe uitgave (eerste druk, oorspronkelijk de Franse Guide du Routard) is een perfecte en gedetailleerde reisplanner voor een vakantie of weekend in de grensoverschrijdende Ardennen (betekent “donder woud”) in drie landen (B, F en L). Door de coronacrisis nu pas in de zomer 2020 op de markt gebracht.

Deze handige reisgids start met de toeristische highlights of 20 topervaringen die je niet mag missen. Daarbij behoort o.m. het Dierenpark van Han-sur-Lesse … maar niet de Grotten!

Dan volgt een interessant algemeen hoofdstuk “Mens, maatschappij, natuur en cultuur” over de regio. Naast o.m. geschiedenis, geografie en economie komt ook het typische carnaval en de gastronomie (beetje raar taalgebruik: de Amerikaanse pistolet is een lekker tartaartje met mayonaise … wij bedoelden een pistolet of broodje américain) aan bod.

Daarna volgt het uitgebreide hoofdstuk “Ardennen Praktisch” (met zeer uiteenlopende info’s en nuttige adressen). Men kan hier ook enkele woorden Waals leren (en de verschillen met het Frans) en Luxemburgs.

De “Reisplanner” stelt zes (zeer beknopte) uitgewerkte reisprogramma’s voor, gaande van 2 tot en met 4 dagen, weliswaar zonder opgave van de af te leggen afstand.

Het belangrijkste onderdeel zijn 7 subregio’s (ook aangeduid op de overzichtskaart op de binnenflap vooraan) met beschrijving van de belangrijkste toeristische centra met hun bezienswaardigheden en attracties. Elk onderdeel start met een overzicht van de toppers (= 3 rugzakjes à zie verder). Positief hierbij zijn de talrijke aanbevolen praktische tips (b.v. over transport) en adresjes (slapen, eten, drinken: alle met kritische uitleg) voor verschillende budgetklassen, alsook evenementen en kaderstukjes ”Wist je dit?”. Het aantal foto’s is goed gedoseerd (met een schoonheidsfoutje op p.51: op de Franse hoofdwegen mag sinds juli 2018 slechts 80 km i.p.v. 90 km gereden worden …. Ik kan het zeker weten want het heeft mij deze zomer al een boete opgeleverd!).

Uitgebreide inhoudstafel, een overzicht van de 11 kaarten en plattegronden, en tenslotte een register.

Deze zeer volledige reisgids start dus met een overzichtskaart waarop de 7 subregio’s en de belangrijkste toeristische centra en bezienswaardigheden aangeduid zijn, volgens de 3 trotter-classificaties met mannetjes met rugzakjes (1 = trottertrip, 2 = interessant en 3 = niet te missen). Ik zou aanbevelen om deze “rugzakjes” (die men eigenaardig als “aanduiding trottertips” weergeeft … het gaat eerder om  een “classificatie van toeristische centra en bezienswaardigheden” zoals het sterrensysteem bij Michelin) ook in de lopende tekst weer te geven … hetgeen nu helaas niet is gebeurd (zie b.v. Natuurpark Hoge Venen (p.272 = zelfs zonder rugzakje). Dit zou het gebruik van de reisgids optimaliseren.

Zo tellen o.m. de volgende Belgische toeristische centra de hoogste waardering (dus 3): Namen, Annevoie-Rouillon, Dinant, Han-sur- Lesse, Bouillon, Bastogne,  Spa, Stavelot, Chimay (opvallend!) … terwijl Durbuy en La Roche genoegen moeten nemen met 2,  en Coo met (slechts) 1. En voor mij tot op heden onbekend: het Woud van Anlier nabij Martelange, dat ook (verkeerdelijk?) 3 rugzakjes krijgt op de overzichtskaart en 2 in de tekst zelf. Opvallend:  Lacs de l’Eau d’Heure is geen rugzakje waard! Maar ja, elke classificatie is enigszins subjectief!

Kortom: fantastische, zeer bruikbare en niet te missen reisgids over de grensoverschrijdende Ardennen (nu meer dan ooit een dichtbij huis bestemming voor weekend en vakantie).

Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2019, 327 blz., paperback, €19,99.

ISBN 978 94 014 5828 3

Recensie: Patrick De Groote