BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Trotter Catalonië
47316
post-template-default,single,single-post,postid-47316,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Trotter Catalonië

Deze nieuwe uitgave (oorspronkelijk de Franse Guide du Routard) is een perfecte en gedetailleerde reisplanner voor een vakantie of (lang) weekend in de Spaanse noordoostelijke regio Catalonië (Barcelona – Gerona – Tarragona). De handige reisgids start met de toeristische highlights of 14 topervaringen die je niet mag missen. Daarbij behoren o.m. de werken van Antoni Gaudí en Salvador Dalí, steden zoals Barcelona en Gerona, en de Ebrodelta (met rijstvelden en flamingo’s).

Dan volgt een bijzonder interessant algemeen hoofdstuk “Mens, maatschappij, natuur en cultuur” over de regio. Naast o.m. geschiedenis (met het streven naar autonomie en de huidige politieke impasse), geografie en economie komen ook de nationale volksdans Sardane, de menselijke torens Castellers (o.m. in Valls) en de gastronomie aan bod.

Daarna volgt het uitgebreide hoofdstuk “Catalonië Praktisch” (met zeer uiteenlopende info’s en nuttige adressen), voorafgegaan door een overzichtskaart met de belangrijkste toeristische centra (+ waardering met rugzakjes). Men kan hier ook enkele woorden Catalaans (en Castiliaans) leren.

De “Reisplanner” stelt vier (té beknopte?) uitgewerkte reisprogramma’s voor, gaande van 2 tot en met 6 dagen, weliswaar jammer zonder opgave van de af te leggen afstand.

Het belangrijkste onderdeel zijn 7 subregio’s (ook aangeduid op de overzichtskaart op de binnenflap vooraan) met beschrijving van de belangrijkste toeristische centra met hun bezienswaardigheden en attracties. Elk onderdeel start met een overzicht van de toppers (= 3 rugzakjes à zie verder). Positief hierbij zijn de talrijke aanbevolen praktische tips (b.v. over transport) en adresjes (slapen, eten, drinken: alle met kritische uitleg) voor verschillende budgetklassen, alsook evenementen en kaderstukjes ”Wist je dit?”. Het aantal kleurenfoto’s is daarbij goed gedoseerd.

Er zijn tevens opgenomen: een uitgebreide inhoudstafel, een overzicht van de 39 kaarten en plattegronden (waarop je ook de geselecteerde adressen terugvindt), en tenslotte een register.

Deze zeer volledige reisgids bevat dus de reeds vermelde overzichtskaart (p.70-71) waarop de 7 subregio’s en de belangrijkste toeristische centra en bezienswaardigheden aangeduid zijn, volgens de 3 trotter-classificaties met mannetjes met rugzakjes (1 = trottertrip, 2 = interessant en 3 = niet te missen). Deze rugzakjes worden nogal eigenaardig als “aanduiding trottertips” weergegeven  … het gaat eerder om  een “classificatie van toeristische centra en bezienswaardigheden” zoals het sterrensysteem bij Michelin. De eerste beschreven subregio is Barcelona en omgeving: deze citytripbestemming bij uitstek (sinds de Olympische Spelen van 1992) is alleen al goed voor bijna 200 blz. en meer dan 500 adresjes!

Zo tellen o.m. de volgende Catalaanse toeristische centra de hoogste waardering (dus 3): de steden Barcelona, Gerona en Figueras;  de dorpjes Púbol (dankzij de Casa-Museu Castell Gala-Dalí) en Taüll (hetgeen eigenaardig is, want de 2 romaanse kerken – tevens Unesco Werelderfgoed- verdienen er maar 2); de cisterciënzer abdij Poblet; en Cadaquès als enige badplaats aan de Costa Brava (verder krijgen o.m. Llafranc, Tossa de Mar en Sitges er 2). Ik merk op dat massatoeristische badplaatsen zoals Playa de Aro en Lloret de Mar helemaal niet aan bod komen. Gelukkig krijgt de schitterende tuin “Jardi Santa Cothilde” (nabij Lloret de Mar) wel een terechte topscore. Onverklaarbaar vind ik het gebrek van rugzakjes voor de site van Montserrat (nochtans beschreven als absolute topper!). Ook natuur scoort goed aan de Costa Brava (zoals Cap de Norefeu en Reserva de les Illes Medes met 3 rugzakjes), en de Catalaanse Pyreneeën (2 Nationale Parken met 2 rugzakjes).

Kortom: fantastische, zeer bruikbare, volledige, geactualiseerde, kritische en niet te missen reisgids over Catalonië.

Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2021, 617 blz., paperback, € 27,99,
ISBN 978 94 014 6621 9
Recensie: Patrick De Groote