BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Trotter Florida Miami
30972
post-template-default,single,single-post,postid-30972,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Trotter Florida Miami

Deze nieuwe titel in de alombekende Trotter-reeks (aangepast en vertaald uit de Franse reeks “Le Routard” van uitgeverij Hachette) bevat een schat aan informatie voor allerlei reistypen, in groot contrast met de vroegere uitgaven die vooral gericht waren op de budget-toerist De omvangrijke reisgids geeft een zeer volledig beeld van de bekende toeristische regio Florida met Miami als grootste (bad)stad. De totaal vernieuwde (en geslaagde) lay-out (veel beter dan de oorspronkelijke Franse serie!) is overzichtelijk en leest zeer vlot. De inhoud is kritisch (en milieubewust) en veelal humoristisch (Amerikanen begroeten met een kus is not done! / of blz. 196 “Gebruiksaanwijzing voor alligators“).  De voorste binnenflap geeft een overzichtskaart van de reisbestemming, achteraan een afstandenkaart en uitleg over de gehanteerde symbolen. Er zijn verder nog meer kaarten en plattegronden (waarvoor 5 voor Miami en 3 voor Orlando). Naar anologie met het beroemde sterrensysteem (van Baedeker en later van Michelin) gebruikt men 3 Trotter-mannetjes voor de hoogtepunten van plaatsen en bezienswaardigheden (1 is “trottertip”, 2 = “interessant” en 3 = “niet te missen”).

De reisgids start met “19 topervaringen” (o.m. de art-decogebouwen in Miami Beach). Dan volgt het hoofdstuk “Mens, maatschappij, natuur en cultuur”. Geografie heeft slechts 1 blz. … en geschiedenis 9 blz., maar noteer dat klimaat in het volgend hoofdstuk is opgenomen. Prettig is het onderdeel over de eetgewoonten in Florida (opletten voor obesitas!). Hoofdstuk “Florida praktisch” handelt over transport, geld, taal en gebruiken, en vooral nuttige informatie met tal van adressen. Schitterend zijn de referenties op de kaarten/plattegronden voor de belangrijkste bezienswaardigheden en de aanbevolen adressen voor slapen en eten (beide ingedeeld van goedkoop tot luxueus) / drinken/ontspanning/winkelen … en uiteraard de toerisme-informatiediensten.

Het belangrijkste hoofdstuk is “De Reisplanner”: deze start met drie uitgewerkte reisprogramma’s, gevolgd door de zes regio’s in detail: met Miami en Biscayne Bay; het Nationaal Park Everglades (als enige – en zelfs bedreigde- Unesco-site in Florida) en de beroemde Keys; de Gold Coast; het NO met pretparkenhoofdstad Orlando; de W-kust van Naples tot Tampa; en de minder bekende NW-kust. Achteraan is uiteraard een (redelijk beperkt) register.

Wij zijn absoluut fan van deze vernieuwde Trotter-reeks (bij vroegere uitgaven was dat veel minder het geval).

Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2019, 447 blz., €22,99, ISBN 978 94 014 49540

 Recensent: Patrick De Groote