BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Trotter Reizen Frankrijk
38774
post-template-default,single,single-post,postid-38774,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Trotter Reizen Frankrijk

Dit lijvige ingebonden boek (van 2,5 kg) op groot formaat is een vertaling van de oorspronkelijke Franse Le Routard “Voyages France”, uitgegeven bij Hachette. Uitgeverij Lannoo is al sinds 1991 uitgever van de Nederlandstalige succesreeks Trotter. Het is veel meer dan zomaar een kijk- en salonboek. Het laat je dromen over alle toeristische en lifestyle aspecten van la douce France.

De lay out is schitterend, hedendaags en bijzonder aangenaam. De teksten lezen vlot, maar geven minder diepgang. Dit hoeft ook niet, het boek is alomvattend en inspirerend genoeg om van alle aspecten van ons buurland te genieten. Prachtige foto’s, ludieke tekeningen en eenvoudige kaarten (meestal zonder schaal en afstanden!) vervolledigen dit geweldige boek over de geliefde vakantiebestemming van vele landgenoten.

Volgende 5 grote rubrieken (in een verschillende steunkleur met telkens een selectie van het beroemdste, het beste, het mooiste enz.) komen achtereenvolgens aan bod:

  1. Natuur: met 11 topics, met o.m. bergen, meren, zeeën (Frankrijk heeft een kustlijn van 4.668 km lengte) en eilanden, (de allermooiste) stranden, Nationale Parken (10, waarvan 3 overzeese. Het oudste PN La Vanoise dateert van 1953, het jongste PN des Calanques van 2012), regionale natuurparken (waarvan 2 overzeese), bossen, trektochten (leuk: met praktisch bruikbare tips)…
  2. Uniek en bijzonder: 17 topics, met o.m. ervaringen, feesten en festivals, legendes, bijzondere plekjes zoals de mooiste panorama’s, Frankrijk onder de grond (met de indrukwekkende Maginotlinie) en wat te denken van “Pikant Frankrijk” (gaande van het kasteel van de Markies de Sade en de Moulin Rouge tot pikante gerechten)?. Ook de clichés over de Fransen worden gelukkig niet vergeten.
  3. Citytrips: 11 topics, met naast Parijs acht grootsteden, vervolgens andere verleidelijke steden en tenslotte streetart.
  4. Keuken en toebehoren: 12 topics, met o.m. markten, (streek)gerechten, kazen en wijnen, zoetigheden, alle soorten eetgelegenheden (van bouillons en bouchons, over bistro’s en brasserieën tot de gastronomische toprestaurants). De Franse gastronomie werd trouwens in 2010 opgenomen in de Unesco-lijst van Immaterieel Erfgoed van de Mensheid.
  5. Cultuur en erfgoed: 25 topics met o.m. het Unesco Werelderfgoed, historische sites (zoals van WOI en WOII),  kastelen, versterkingen (van steden, en uiteraard de figuur Vauban), religieus erfgoed, de 50 mooiste dorpen, haventjes, de beste badplaatsen, charmante pleinen, fraaie bouwwerken (zoals bruggen, en uiteraard Eiffel), “made in France”, tuinen, musea, schilders, schrijvers en kunstenaars).

Deze rubrieken worden regelmatig onderbroken door zogenaamde “Ansichtkaarten” waarbij speciaal aandacht wordt gegeven aan onder meer Corsica, de Gorges de l’Ardèche, en Versailles; maar ook aan de mooiste stations, aan bio-wijnbouw en champagne. Prima gedaan!

Achteraan is een uitgebreid register opgenomen. Tal van websites zijn geïntegreerd in de tekst.

Het boek is bezaaid met interessante tips, met niet te missen aspecten, met topervaringen, met de beste adressen en tal van verwijzingen.  Auto- (zoals de Route Napoléon) en treinroutes, kanaalroutes (zoals op het Canal du Midi), fietsroutes en adembenemende wandelingen … het komt allemaal aan bod. Uiteraard ook de Unescosites (Frankrijk is met 45 sites de nr. 5 in de wereldwijde rangschikking).

Oprecht, ik heb geen enkele (negatieve) opmerking over dit boek … en dit is een zeldzaamheid! Men kan zich afvragen of een land zoals Frankrijk dan alleen maar uitblinkt in alle aspecten … natuurlijk niet, de maatschappelijke en politieke realiteit zijn dikwijls ontnuchterend… maar laat ons nu ook voor een keer onbezorgd dromen. Dit kan met dit boek… leg het gerust goed zichtbaar op de salontafel.

Advies : dit is voor mij het ultieme boek over Frankrijk … de perfectie benaderend! Het is goed dat vele besproken items van de Franse hexagoon zijn ingedeeld naar departement. Zelfs recente gebeurtenissen (zoals de brand in de Parijse Notre Dame op 15 april 2019) zijn vermeld. Voor de gunstige prijs moet je het zeker niet laten. Het is al uitkijken naar de volgende landen die in deze prestigieuze reeks nog zullen verschijnen…

Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2020, 384 blz., €35,99 , ISBN 978 94 014 69555

Recensie: Patrick De Groote