BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Umbrië, het groene hart van Italië
24042
single,single-post,postid-24042,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

3-de-route-van-de-heilige-Franciscus

Umbrië, het groene hart van Italië

cofDe Italiaanse Dienst voor Toerisme van Umbrië organiseerde in Brussel een workshop over de toeristische troeven die deze regio te bieden heeft.  Gelegen tussen Toscane en Rome is Umbrië vooral bekend om zijn glooiende heuvels en bergen, zijn wijn- en olijfgaarden, zijn  oude ommuurde heuvelstadjes en authentieke dorpjes. Een gedroomde regio om te onthaasten, te sporten en te genieten van de cultuur en de heerlijke streekgastronomie.

Umbrië is een regio met veel gezichten. Cultuurliefhebbers vinden er vast hun gading want Umbrië was zowel in de oudheid als in de middeleeuwen en de renaissance het kloppend centrum op het Italiaanse vasteland.  De steden kenden een buitengewone bloei en bezitten nu nog een rijk patrimonium van artistieke meesterwerken,   archeologische sites, kerken, kastelen en gebouwen.

Als groene hart van Italië is Umbrië een waar outdoorparadijs  voor talrijke openluchtsporten met wandelen op kop.  Tien van de veertig officiële wandelroutes lopen door Umbrië  en een groot deel daarvan is religieus van aard en gelinkt aan de heiligen Franciscus en Benedictus, de beroemdste Umbrische heiligen. Daarnaast kan je er ook mountainbiken, bergwandelen en rotsklimen.  Ook zijn er tal van mogelijkheden voor watersporten, gaande van kanovaren tot rafting, hydrospeed en canyoning.

Perrugia Priori Palace

Perrugia Priori Palace

Doorspekt met middeleeuwse dorpjes en stille, afgelegen oorden, vormen de heuvels van Umbrië een betoverend scenario. In Umbrië hoef je maar een paar kilometer te rijden om een wilde natuur te ontdekken, die bestaat uit eeuwenoude beukenbossen, diepe grotten en bergen. Bovendien is er overal water in Umbrië: het duikt op uit bronnen en parelt in schitterende bergmeren, stroomt door de rivieren en schuurt onderweg indrukwekkende kloven uit de rotsen, verbreedt in moerassen en kunstmatige afdammingen, die zich hier op magische wijze in natuuroasen veranderen. Het Meer van Trasimeno, de traag vloeiende Tiber en de uitbundige Waterval van Marmore lijken speciaal gemaakt om dichters en schilders te inspireren.

Ook de gastronomie in Umbrië is een topper.  Het landbouwmechanisme heeft geduldig de natuur geboetseerd, door het land te benutten en te ontginnen, en olijfboomgaarden en wijngaarden aan te planten die niet alleen zeer gewaardeerde wijnen en olijfolie opleveren maar ook het symbool zijn geworden van deze streek.  De typische recepten van iedere stad of dorp zijn nauw verbonden met de eigen identiteit van de plaats. Perugia, Assisi, Terni, Norcia en Trasimeno laten de fijnproever genieten van gastronomische schatten met intense en gulle smaken.

Umbrië heeft ook een mystiek karakter.  De regio was altijd al een constant einddoel van pelgrimstochten en is doordrongen van een diep religieus gevoel. Als land van grote heiligen is de streek over de hele wereld bekend als de geboortestreek van de Heilige Franciscus van Assisi, patroonheilige van Italië, de Heilige Benedictus van Norcia, stichter van de Benedictijner orde, en de Heilige Valentinus, beschermheilige van de verliefden. Onder de heilige vrouwen tellen we Clara van Assisi, stichtster van de orde van de Clarissen, en Rita van Cascia, de heilige van de “onmogelijke gevallen”.

Overnachten

Wie Umbrië wil verkennen, hoeft niet te vrezen om geen overnachting te vinden want de  verblijfsmogelijkheden zijn legio.  Op de workshop ontmoetten we enkele zaakvoerders van kwaliteitsvolle verblijven.  Valeria Bernabei vertegenwoordigde Valle di Assisi  in Santa Maria degli Angeli, een hotel en resort aan de voet van de berg Subasio, omgeven door wijn- en olijfgaarden en met uitzicht op Assisi. Alessandra Rossi van Hotel Green Assisi vertelde dat klanten zowel kunnen overnachten in het hotel als in een bungalow of op de camping.  Wie een country house zoekt kan terecht bij Francesco Valigi in Casale Valigi in Narni of bij Letizia Ricci in Castello di Gallano in Valtopina. Enrico Lupi heeft de hoede over Castello di Baccaresca, een 14e-eeuwse kasteel 3 km buiten Branca met uitzicht op de Umbrische vallei. Agriturismo is er bij Petronilla Angelucci in Agricola Angelucci in Cannara. Eremito van Marcello Murzilli is gevestigd in een 14e-eeuws pand in Parrano dat omgeven is door een natuurreservaat van 3000 ha. Dario Carloni vertegenwoordigde Agriturismo Pieve del Castello in  Castello delle Forme. Leonardo Cipiccia biedt agriturismo in Torre Polombara, een prachtige 15e-eeuwse villa met uitzicht op het nabijgelegen Narni.  Luigi Neri vertegenwoordigde hotel Tiferno in Città di Castello,  een vier sterren boetiekhotel in een voormalig 17de-eeuws klooster. Bij Roberto Barbafina van Italstar kan men terecht voor een- of meerdaagse uitstappen in de regio.

Info: https://www.umbriatourism.it/en_US

Perscontact: Susan van Egmond  susan@tourismmarketingconcepts.com

Verslag: Rita Goethals

Foto’s: Rita Goethals & Regione Umbria