Universal Human Rights, een nieuwe expo in Kazerne Dossin
51988
post-template-default,single,single-post,postid-51988,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Universal Human Rights, een nieuwe expo in Kazerne Dossin

Universal Human Rights, een nieuwe expo in Kazerne Dossin

Met de expo “ Universal Rights” exploreert Kazerne Dossin alle dimensies van de rechten van de mens. Wat zijn deze rechten? Van waar komen ze? Voor wie zijn ze belangrijk? Vanaf 10 februari kan elke bezoeker zijn rechten leren kennen in een driedelige expo vol interessante weetjes en inspirerende boegbeelden, maar ook met moeilijke dilemma’s en prangende actualiteit.

Het drieluik start bij de universele shock die de Tweede Wereldoorlog en de concentratiekampen teweeg bracht. Zeker dit deel kan wel eens hard aankomen door sommige expliciet beeldmateriaal. Deze aanzet was de Verklaring van de Universele rechten van de Mens door de Verenigde Naties in december 1948. Je gaat door de verschillende fases die het verdrag voorafgingen, de landen en personen die er aan meewerkten en het comité van specialisten met als drijvende kracht Eleanor Roosevelt, de weduwe van president Franklin Roosevelt. Dit deel van de tentoonstelling is als het ware opgesteld als een werf om een idee te geven dat het werk niet af was. Origineel is het interactief gebruik van de viewmaster, een nostalgisch toestel dat rond die periode zijn ontstaan kende. Ook impressionant is de muur met de dertig artikels van het verdrag in dertig verschillende talen. Vertaling incluis.

Het tweede deel neemt ons terug in de tijd voor de Tweede Wereldoorlog. Het verdrag kon bouwen op een stevige basis uit het verleden. Voorbeelden en voorwerpen die mee de gedachte opmaakte. Antieke wetgevingen, religies, ideologieën die samen met de filosofie en de menselijke natuur hun steentje bijdroegen. Sommige landen zorgden voor een internationale bijdrage door een relevant voorwerp uit tel enen. Zo kreeg men van Groot-Brittannië een replica van de Magna Carta. Dichter bij huis zorgde ook het Gallo-Romeins Museum Tongeren voor enkele mooie stukken.

In het derde deel komen we bij de zogenaamde “protestmuur”. We zien hier inspirerende voortrekkers, succesvolle activisten van vroeger en nu uit binnen – en buitenland. Hier is er ook weer een groot interactief luik.

De expo is er voor een breed publiek. Het jongerenparcours daagt uit en prikkelt tot activiteit. Het kinderparcours doen de kinderen met Alain, de Alien. Ze ontdekken samen het concept van reuzeletter tot reuzeletter totdat ze het woord UNIVERSAL hebben gevormd en allemaal leuke opdrachten hebben vervuld.

Het kinderparcours is makkelijk herkenbaar door zijn felle kleur.

Het verdere aanbod is ook zeer divers met groepsrondleidingen met gids en rondleidingen voor scholen. De tentoonstelling is opgesteld in drie talen en loopt tot 11 december 2022. Reken ongeveer een duurtijd van 1u30 en er is een inkomprijs.

Info: www.kazernedossin.eu

Perscontact:  Barbara Porteman Barbara.porteman@kazernedossin.eu

Verslag : Gust Charrin

Foto’s : Gust Charrin (1/2)   Jeroen Van Looy (3/4)