BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Vakantie in la Douce France
48557
post-template-default,single,single-post,postid-48557,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Vakantie in la Douce France

Er is zopas een nieuw begrip gelanceerd: slow tourism of slow travel. Intussen zijn we al bekend met het begrip slow food als tegenhanger van fast food. Ons jachtige leven werd plots door de corona omgezet in meer genieten thuis en dicht bij huis… en tal van reisgidsen over eigen land zijn intussen verschenen. Dit is de nieuwste Michelin-gids voor 52 vakanties in Frankrijk: in alle rust en in eigen tempo genieten van meer onbekende en vooral landelijke natuurstreken in ons zo geliefde buurland.

Deze slow-travelgids focust op 5 thema’s: wat is er te doen? Wat is er te zien? Even pauzeren. Proeven en genieten (veelal kazen, wijnen, maar ook honing en andere streekgebonden (bio)producten). Slapen in alle rust (op campings, in b&b, zelfs in een boomhut).

Het werd een uitgekiende selectie, ditmaal zonder ook maar één enkele ster of classificatie te geven (een primeur bij Michelin … en dat is wel even wennen).

De inhoud: men start men een korte handleiding over slow travelling. Vervolgens wordt Frankrijk ingedeeld in 4 (té arbitraire?) grote regio’s: Noordwest-, Zuidwest-, Zuidoost- en Noordoost-Frankrijk.

De 52 vakantievoorstellen zijn gesitueerd in voor ons nog zeer onbekende gebieden… ik kende er wel enkele zoals het Canal du Midi, de Cévennes, of Digne in de Voor-Alpen, maar vele andere zullen wij nog moeten ontdekken. Het klopt dus wel dat men zijn hele leven lang elk jaar in Frankrijk naar een andere bestemming kan gaan. In deze reisgids zijn alleen maar af en toe kleine steden geïntegreerd in de originele voorstellen.

Deze reisgids is prachtig en rijkelijk geïllustreerd. Er werden ook kaderstukjes opgenomen over plaatsen en landschappen met als doel “maak kennis met…” of “door de ogen van …”: dit zijn dan veelal lokale bevoorrechte getuigen zoals landbouwers, kaasmakers, wijnbouwers, maar ook natuurgidsen, bloggers, of soms ook een kasteelheer of natuurgids. Leuk om te lezen!

De gids is doorspekt van tal van aanbevolen adressen, waarbij ook fietsverhuur (en sporadisch bootverhuur) en websites zijn geïntegreerd.

Achteraan volgt een plaatsregister die het gebruik van de reisgids vereenvoudigt. De 52 vakantievoorstellen hebben telkens een schematische kaart (en sorry … tot vervelens toe moet ik jammer genoeg vaststellen dat er geen (afstand)schaal is opgenomen…).

Hopelijk komt er een vervolg op deze aanwinst op de markt van de reisgidsen… met andere bestemmingen en landen! En doe het zachtjes aan aub … dit wordt ongetwijfeld de nieuwe tendens bij het reizen en op vakantie gaan… met als boodschap des te meer genieten!

Uitgeverij Lannoo, Tielt, 2021,  i.s.m. Michelin, 416 blz., €27,99. 
ISBN 9 789401 475822

Recensie: Patrick De Groote