Valkenburg krijgt bezoek van ‘Alledaagse Mensen’
66337
post-template-default,single,single-post,postid-66337,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Valkenburg krijgt bezoek van ‘Alledaagse Mensen’

Valkenburg krijgt bezoek van ‘Alledaagse Mensen’

Al ruim 170 jaar is het in Nederlands Limburg gelegen Valkenburg aan de Geul, een toeristische attractie met allure. Het heuvelachtige mergelstadje met zijn hoogteburcht-ruïne, zijn mergelgrotten en gezellige winkelstraten floreert tijdens de zomermaanden en kerstperiode. In de maanden maart tot en met juni werden er regelmatig kunstzinnige actieve evenementen georganiseerd zoals Mergel Carving, KiV-tentoonstellingen, Living Statues.

Nonnen op het Nicolaasplein

In het verlengde hiervan wilde de stichting BiZ Valkenburg (ondernemers Valkenburg centrum) in deze periode voor zowel bewoners, bezoekers als toeristen “een langdurige kunstzinnige en aantrekkende activiteit” organiseren. Na een lange voorbereidingstijd van dit laagdrempelige kunstevent, mag je al na enkele dagen van een groot succes spreken!

Tot 18 juni 2024 wordt Valkenburg aan de Geul ‘bevolkt’ door ‘Alledaagse mensen’. Het gaat hier om een uniek kunstproject waarbij je 44 levensgrote ‘alledaagse’ figuren tegenkomt bij een wandeling door dit pittoreske Geulstadje. Er is een brochure met een route die je op diverse plaatsen gratis kunt afhalen. Met een gids (betaald) de route lopen kan natuurlijk ook. De route is goed beloopbaar en alle kunstwerken liggen op loopafstand van elkaar. Onderweg zijn voldoende bourgondische rustmomenten aanwezig. Een unieke buitententoonstelling dus.

Boeiende dialoog

Dansers Halderpark

Deze kunstwerken vormen een boeiende dialoog tussen het verleden en heden, met een diepere waardering voor de eenvoudige schoonheid van het alledaagse.

Je kunt de alledaagse beelden van dichtbij bekijken, je mag ze aanraken en ze zijn zelfs zo herkenbaar dat je er wel naar móet kijken. De beelden, vaak net iets groter dan jezelf, zijn gemaakt door de Duitse kunstenaars Christel en Laura Lechner, moeder en dochter. Moeder is al ruim 30 bezig, sinds een aantal jaren werken moeder en dochter in hun Duitse atelier samen. Op veel plekken in Duitsland kun je tijdelijk of als permanente plek de beelden bewonderen. In Nederland waren hun werken al eerder te zien rond Didam en in Heerlen. Nu dus in Valkenburg. Beide dames zijn trouwens zeer betrokken bij de totstandkoming van het hele project. Ze zijn meerdere keren in Valkenburg geweest om te bepalen waar en welke beelden een plekje verdienden. Kortom: een bijzonder mooi laagdrempelig aantrekkelijk kunstproject over “het alledaagse leven” in Valkenburg.

Amerikaans koppel aan de Geul

Praktisch

Vanaf nu tot en met 18 juni te bewonderen in Valkenburg aan de Geul. Alle informatie vind je ook op https://www.visitzuidlimburg.nl/agenda/detail/sculpturen-alledaagse-mensen-in-centrum-valkenburg/407459/

 

Tekst en foto’s: Leon Balmaekers