Veldgids Schelpen: Zeeschelpen en weekdieren uit ons Noordzeegebied.
40446
post-template-default,single,single-post,postid-40446,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Veldgids Schelpen: Zeeschelpen en weekdieren uit ons Noordzeegebied.

Veldgids Schelpen: Zeeschelpen en weekdieren uit ons Noordzeegebied.

Wie is er niet gefascineerd bij het wandelen langs de vloedlijn door de grote verscheidenheid aan schelpen. De meeste aangespoelde schelpen zijn ideale verzamelobjecten: leeg en lang houdbaar. Door de variatie in vorm, grootte, kleur en ouderdom wordt zowel groot als klein aangetrokken.

Vooral na een felle storm, afhangend van de windrichting en de stroming, is de oogst rijk. De schelp is het uitwendige skelet van een weekdier en de schelp groeit met het weekdier mee, dit in tegenstelling met de schaaldieren die regelmatig een grotere schaal aanmaken

Auteur Rykel de Bruyne heeft reeds een reputatie met publicaties over schelpen: in 1991 verscheen: ‘Schelpen van de Nederlandse kust’. Huidige gids is veel ruimer opgevat en behandelt de Noordzeekust van De Panne tot Delfzijl. Niet alleen de Noordzeekustlijn wordt besproken, maar ook de Oosterschelde en het Grevelingenmeer, dit zijn ware eldorado’s voor duikers. Niet minder dan 320 schelpen en weekdieren worden besproken.

De gids richt zich tot een breed publiek, zodat zowel de beginneling als de ervaren schelpenzoeker aangepaste informatie vindt. De inleiding omvat uitleg over weekdieren, kusttypes, hoe een verzameling aanleggen, het determineren, enz.

Een handig overzicht van de vormen van schelpen vind je met 130 miniatuurfoto’s zodat je dadelijk de soort kan determineren. De bijhorende paginaverwijzing leid je naar grotere prachtige foto’s en info over herkenning, kleur, habitat en voedsel.

Zeeland heeft ook een ‘schelpdierenindustrie’. Naast de autochtone Zeeuwse platte oesters kweekt men daar Japanse oesters (creuse), maar hierdoor importeerde men ook een vijand, zoals de Japanse oesterboorder die een gaatje boort in de schelp en de oester voor consumptie ongeschikt maakt. Oesters, mosselen, kokkels en alikruiken (kreukels) zijn reeds lang in het culinaire wereldje bekend, maar andere weekdieren worden ook door fijnproevers gesmaakt zoals de messchede.

Een warm aanbevolen gids voor wie interesse heeft voor al wat kan gevonden worden langs de vloedlijn van de Noordzeekust.

Gepubliceerd door KNNV Uitgeverij, 2020, 304 p, ISBN 978 90 5011 686 2, € 32,95

Recensent Didier Van Houts