Veluwse Verkenningen
42601
post-template-default,single,single-post,postid-42601,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Veluwse Verkenningen

Veluwse Verkenningen

Op zoek naar de ziel van het landschap

Vlamingen ontdekken de Veluwe meestal in combinatie met een bezoek aan het Kröller-Müller Museum, maar Wim Huijsser stelt dat een bezoek aan de Veluwe op zich ook de moeite loont om op enkele dagen de vele facetten en misschien de ziel van dit natuurgebied te ontdekken.

Historisch gezien werd het Veluwse landschap beïnvloed door de Romeinen, de Friese vorsten, de jachtgebieden van adel en de Koninklijke familie, landgoederen met statige kastelen, keuterboertjes,…

De inspiratie voor dit boek haalt de auteur uit publicaties van (overleden) auteurs en van wandelingen in gezelschap van een geograaf, een landschaps- en bosbeheerder, een historicus, een ‘bomenvrouw’ (die luistert naar bomen, hun taal verstaat en hun uitstraling en energieniveau voelt en meet), een sagen- en legendeverteller, een boswachter, een bosbouwer,   een landschapsfilosoof, een natuurgids…  Al deze verschillende invalshoeken schetsen niet alleen een onverwacht maar ook een veelzijdig beeld van de Veluwe. Hierbij vergeten we de prachtige natuurbeelden van landschapsfotograaf Martijn Nugteren niet.

Wat het boek zo aangenaam leesbaar maakt zijn de natuur en historische weetjes, zoals over de doleantie (een plaatselijke afscheidingsbeweging van de Nederlands Hervormde Kerk), de bibliotheek van Jacobus Overeem die boeken voor leesbibliotheken verzamelde maar er steeds de onwelvoeglijke woorden doorhaalde, de valkerij, radio Kootwijk (radioverbindingen met de toenmalige koloniën), de melkmoes van Eier Griet, de piramides van zwerfstenen die dienden als wild drinkplaatsen, de vastgeroeste rituelen in het zomerkamp Hopsi Topsie-land, zoelplekken voor zwijnen, de Muir Trek, … De meestal historische kaderstukjes zijn boeiende lectuur. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met de vermelding van enkele wandelroutes.

Het Veluws landschap kent echter ook bedreigingen: de afnemende biodiversiteit door het droogteprobleem van de afgelopen jaren, stikstofproductie door de landbouw, het verkeer (o.a. de toekomstige ontwikkeling van luchthaven Lelystad), en de druk van het toerisme. Het grootste probleem waar de Veluwe (natuur en wilde dieren) momenteel mee kampt, is de droogte: droge zomers, regenwater dat direct afgevoerd wordt door gekanaliseerde beekjes en het onttrekken van grondwater. Soms wordt al op sommige plaatsen de vergelijking gemaakt met de Afrikaanse savanne.

Prangende vraag blijft voor de toekomst: moet de Veluwe slechts twee kleine nationale parken omvatten of moet het hele gebied van Wageningen tot Zwolle omgevormd worden tot het grootste nationaal park van Noordwest Europa?

Als boek een aanrader voor thuislectuur als voor een verkenning van dit veelzijdig natuurgebied.

KNNV uitgeverij, Zeist, 2020, 240 p., € 24,95, ISBN 9789050117647 Recensent: Didier Van Houts