Venetiaanse Gaanderijen: Tournée Littorale Expo
52149
post-template-default,single,single-post,postid-52149,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Venetiaanse Gaanderijen: Tournée Littorale Expo

Venetiaanse Gaanderijen: Tournée Littorale Expo

Iconische cafés in Oostende

Een tentoonstelling over het nacht- en uitgaansleven, volkscafés en andere kroegen en over toogklap van stamgasten. De expo leidt je langs de fifties, sixties en seventies van vorige eeuw, via de new-wave en punk in de tachtiger jaren tot vandaag. Er was een tijd dat het Oostendse nachtleven the place-to-be was voor iedereen die een stapje in de wereld wilde zetten. Van ver buiten de landsgrenzen zakte men af naar de cafétogen en dansvloeren aan de kust. Als je de nieuwste platen of muziektrends wilde horen, moest je in Oostende zijn.  De ferry naar Engeland bracht steeds weer iets exclusiefs naar het vasteland.

Je krijgt een selectie te zien van kroegen en dancings die een pioniersrol speelden in de muziekgeschiedenis van het ‘Zeetje’. Je beleeft het illustere verleden van de Langestraat en het uitgaanskwartier Montmartre. De tijd dat pils en cola nog 20 frank kostten. Met iconen als Brasserie Du Parc, waar je vandaag nog steeds de grandeur kunt proeven van de jaren ’30, dankzij het art-deco interieur, dat behouden bleef.  Of de ‘Folk and Blues’, waar de basis werd gelegd van Tjens Couter, de groep rond Arno Hintjens en Paul De Coutere. Ook ‘The King’ en ‘Sloopy’ waren bekende namen destijds. Om recenter ‘Le Dôme’  en de ‘Krush Club’ niet te vergeten. En wie het helemaal af wil maken, tippen we de huidige kroegen in de Lange Straat: Lafayette Music Bar en het Manuscript.

De volkscafé

Maar ook tal van volkscafé’s doorstonden de tand des tijds, al zijn ze helaas al een poosje met uitsterven bedreigd. Nochtans vormen ze een plek in de wijk waar het buurtleven floreert en waar de cafébaas een luisterend oor biedt. Prof. psychiater Dirk De Wachter omschrijft het zo: “Verbinding in kleine hapbare structuren, dat is wat volkscafé’s doen. Het zijn plekken van herkenning, ingebed in dagelijks leven en de buurt. De cafébaas bewaakt de klanten. Men houdt er elkaar in de gaten. Helpt waar kan, beluistert en men kan er zijn of haar hart uit storten over veelal wat niet goed gaat. De kroegbaas of bazin geeft er raad. Het is de toeverlaat,  over de gewone dingen des levens. En dat in een afbrokkeling van de huidige maatschappij, van familie  en vrienden. Het volkscafé laat iedereen toe een levensbabbeltje te houden, van oudsher over sociale lagen heen. Dat is wat volkscafés doen en dat moet blijven bestaan. Daarom moeten we ze koesteren als belangrijk erfgoed in deze moderne tijd. Ze vormen de gewone structuur in ons sociale weefsel. “ Beter dan dat zou ik het niet kunnen verwoorden.

De visserij

Er gaat ook nogal wat aandacht naar de vissers en de vislossers. Die dronken vroeger graag een ‘Kwèkoane’ of een ‘poester’, een verbastering van een pousse-café en een oester. Voor de Tweede Wereldoorlog hadden bepaalde reders hun eigen café waar ze hun vissers het zgn. ‘deelgeld’ uitbetaalden. Zo stroomde een deel van de zuurverdiende centen weer mooi terug in hun portefeuille. Overigens, wie vroeger bemanningsleden zocht, zeevaarders of arbeidskrachten, vond die vaak in de visserskroegen. Ze fungeerden destijds als voorlopers van de huidige interimkantoren.

Praktisch

Tournée Littorale loopt nog tot en met 1 mei 2022 aan de Venetiaanse Gaanderijen, Hoek Zeedijk / Parijsstraat in 8400 Oostende. Open van woensdag tot zaterdag van 14 uur tot 17 uur. Op zondag open van 10 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 17 uur. Tijdens schoolvakanties dagelijks open. Reserveer je ticket omwille van corona best vooraf online.

Info: www.oostende.be/tourneelittorale.

Perscontact: Niels D’Hoedt  via niels@toerisme-oostende.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob