VERMEER
60020
post-template-default,single,single-post,postid-60020,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

VERMEER

VERMEER

Zelden kent de ticketverkoop voor een tentoonstelling zo’n succes als de ‘Vermeer’ tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam. Was je niet bij de gelukkigen die een ticket konden bemachtigen, dan kan je in de prachtige tentoonstellingscatalogus de 37 schilderijen (waarvan 28 aanwezig zijn in het Rijksmuseum), door de meeste kunsthistorici toegeschreven aan Johannes Vermeer (1632-1675), bewonderen. De catalogus is echter momenteel al uitgeput maar in herdruk.

De actieve carrière van Johannes Vermeer liep van 1654 tot 1672 met gemiddeld slechts twee schilderijen per jaar, erg productief was hij dus niet. Schilderen was niet zijn hoofdberoep, wel kunsthandelaar.

De eerste hoofdstukken schetsen  het leven van Vermeer aan de hand van 17de-eeuwse documenten: zijn bescheiden afkomst van een Delfts middenklasgezin, zijn huwelijk met Catharina Bolnes en hun 15 kinderen. Hij stierf berooid slechts 43 jaar was. In een boedelbeschrijving door een notarisklerk krijg je een idee van de huisraad van de familie.

Volgende hoofdstukken beschrijven Vermeers picturale wereld: de beheersing van het perspectief, zijn kennis van de optica (de kleuren die door het licht ontstaan en de reflectie op de beschenen voorwerpen), zijn mogelijk gebruik van een camera obscura, zijn unieke scherpe en onscherpe voorstellingen, …

Er is een opvallend verschil tussen zijn vroege en zijn zeer bekende latere werken. Zijn eerste onderwerpen betroffen historische taferelen (veelal bijbels), later enkele stadsgezichten van zijn woonplaats Delft, het dagelijks leven en interieurs met een belangrijke plaats voor vensters, het spelen met de blik van een meisje dat al of niet contact zoekt met de toeschouwer.

In de catalogus zijn alle 37 aan hem toegeschreven schilderijen opgenomen. Heel veel aandacht (ook illustratief) wordt aan details besteed.

Ook al kon je geen toegangsticket bemachtigen, deze catalogus is warm aanbevolen om je te laten fascineren door het schilderstalent van Johannes Vermeer.

Een uitgave van Hannibal Books en het Rijksmuseum, 2023, 320 p, ISBN 978 94 6466 617 5,  € 59,00

Recensent: Didier Van Houts