BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Vernieuwingen Memorial Museum Passchendaele (MMP 1917)
33437
single,single-post,postid-33437,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

DSC_001

Vernieuwingen Memorial Museum Passchendaele (MMP 1917)

DSC_002MMP1917 is het Memorial Museum Passchendaele 1917 dat 16 jaar geleden ontstond. Gedurende de winterperiode zijn er een aantal nieuwigheden geïnstalleerd en vanaf 1 februari 2020 is het museum opnieuw toegankelijk voor het publiek.

Voorzitter van het museum en schepen van Zonnebeke, Joachim Jonckheere, gaf aan dat in 2019, een jaar na de 100 jarige herdenking van Wereldoorlog Eén, meer dan 125.000 bezoekers de weg vonden naar het museum. Het is dus zeker relevant om te blijven inzetten op herdenking. De plannen voor de toekomst steunen op het thema wederopbouw. De kernwaarden zijn: “ Experience , Reflect, Remember” ( Beleef, Reflecteer en Herdenk.).

Steven Vandenbussche, directeur MMP1917, gaf verder toelichting bij de verschillende nieuwigheden.

Lisa, Louis en Maurice

Lisa, Louis en Maurice

Het museum heeft op zolder nog ongeveer 12.000 objecten. Een deel wordt nu gebruikt voor een dynamische tentoonstelling , steeds met andere thema’s. De eerste tijdelijke tentoonstelling “ In Goede Handen “ loopt tot 10 april 2020  en verduidelijkt hoe het museum deze stukken bewaart en beheert. Zorg voor het erfgoed en collectie.

Een kindvriendelijk product is het nieuwe familieparcours waarin Lisa en haar neefje Louis op stap gaan door het museum. Ze laten zich begeleiden door Maurice, het museumratje, en aan de hand van een luisterspel en plooikaarten gaan ze op ontdekking door het museum. Onderweg voeren ze allerlei leuke opdrachten uit. Er is een versie zowel voor kinderen van 6-9 jaar als voor de groep tussen 9-12 jaar.

Diorama

Diorama

Nieuw is ook het diorama met de focus op de Belgische hulptroepen tijdens WOI, de ondersteuning van de geallieerden.

Persoonlijke verhalen van gesneuvelde soldaten tijdens de slag van Passendale is ook een nieuwigheid. De eerste  soldaat die besproken wordt is G.F. Warwick. Met historisch onderzoek en hulp van de familie gaat men dieper in op het sociaal en familiaal aspect van de overledene. Objecten komen trouwens van de familie zelf.

CWGC

CWGC

Tot slot is er “ Voor Altijd”, een tentoonstelling in samenwerking met het CWGC. Geert Bekaert , directeur van de CWGC voor centraal Europa is zelf afkomstig uit de streek ( Beselare) en heeft gedaan gekregen dat een aantal nieuwe tentoongestelde voorwerpen uit het archief van de CWGC in het Verenigd Koninkrijk naar Zonnebeke konden komen. Je ontdekt het verhaal van de commissie en de zorg om de doden en onderhoud van de begraafplaatsen.

Het museum bevindt zich in het kasteel , te midden van het prachtige Kasteelpark te Zonnebeke. Er is parking voorzien.

Info: www.passchendaele.be

Perscontact: Debbie Manhaeve   info@passchendaele.be

Tekst en foto’s: G. Charrin.