Vind je weg op de Via Belgica
33631
post-template-default,single,single-post,postid-33631,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Vind je weg op de Via Belgica

Vind je weg op de Via Belgica

Foto: Philip Driessen - Bakkerij Emmerix

Foto: Philip Driessen – Bakkerij Emmerix

Via Belgica is de moderne naam van de weg die Bavai in Frankrijk en Keulen in Duitsland met elkaar verbond in de Romeinse tijd. Diezelfde weg verbond ook Tongeren met Maastricht en wordt verondersteld ook door de gemeente Riemst te lopen. Dat geeft voor Riemst een prima gelegenheid om het Romeins verleden in de kijker te zetten.

Het voorbije jaar werkte Riemst al samen met IOED Oost-Haspengouw & Voeren aan initiatieven met een Romeinse toets. Zo konden bezoekers van de Archeologiedagen kennismaken met de Romeinse weg en de tumulus in Herderen en werden kinderen wegwijs gemaakt in de Romeinse periode door middel van workshops.

Peter Neven, bevoegd schepen voor Erfgoed: “De Via Belgica was niet enkel een militaire snelweg, maar ook en vooral een ader waarlangs allerlei goederen dit deel van het Romeinse rijk binnenkwamen. Het was dus een economische ader.”

Foto: Philip Driessen - Genoelselderen Wijngoed

Foto: Philip Driessen – Genoelselderen Wijngoed

Een economisch ader is wat de gemeente Riemst en IOED Oost-Haspengouw & Voeren willen creëren in de voetstappen van de Via Belgica in Riemst. Het project wil een instrument zijn om toeristen én lokale ondernemers met elkaar in contact te brengen. Het schenkt ondernemers een platform waarop zij hun diensten kunnen aanbieden aan iedereen die (toeristisch) gebruik maakt van de Romeinse weg. Het voorbeeld bestaat al aan Nederlandse zijde en vanuit Belgisch-Limburg wil men erop aansluiten.  Denk aan Tongeren, maar ook van Millen tot Vroenhoven zijn de diverse resten van Romeinse aanwezigheid nog goed zichtbaar: diverse resten van Villa’s werden gevonden in Vlijtingen, Riemst en Genoelselderen en er zijn nog twee grote graftombes zichtbaar. Via een app wil men dit allemaal laten herbeleven. Maar ook door verhalen, recepten en streekproducten zullen de zintuigen worden geprikkeld.

Concreet zijn er al drie lokale handelaars die momenteel het project ondersteunen: De Jambrouwerij met zijn Romeinse vruchten, zoals de mispel, Bakkerij Emmerix met Romeinse pannenkoek en het Wijnkasteel Genoels-Elderen, het enige en oudste wijngoed van België verklapte al dat men tegen het eindejaar een exclusieve, nieuwe stille wijn op de markt brengt.

Romeinse mispels in de boomgaard

Romeinse mispels in de boomgaard

Mark Vos, burgemeester: “De ambassadeurs van Via Belgica zijn blijvend op zoek naar versterking. Ondernemers wiens assortiment of dienst ruimte heeft voor een speciaal item in Romeinse stijl, kunnen brood zien in dit project.”

Een Romeins recept, een Romeins ingrediënt of een Romeinse verpakking? Met wat creatieve input verandert een product in no time in een Via Belgica waardig concept! Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via communicatie@riemst.be.

Peter Neven, bevoegd schepen voor Erfgoed: “Wat beschikt 2020 nog in petto? We hebben een subsidie aangevraagd en verkregen van de provincie. Daarmee gaan we in de komende maanden stevig uitpakken.”

Info: Tim Vanderbeken, coördinator, archeoloog en consulent ondergronds erfgoed  tim.vanderbeken@ioedoost.onmicrosoft.com

Bianca Beusen, communicatieambtenaar bianca.beusen@riemst.be

Verslag: Jempi Welkenhuyzen
Foto bovenaan: Tim Vanderbeken, Maarten Simonis, Joyce Van Rennes, Chel Emmerix en Peter Neven