27 sep Visitor Center De Wissen ziet ze vliegen
De ooievaar is aan een opmars toe in Limburg. Dit jaar zijn er al 9 broedkoppels ontdekt. De verspreiding komt er via Nederland en de Maas blijkt daarbij een ideale verbindingsweg te zijn. Reden te meer om in het Visitor Center De Wissen in Dilsen-Stokkem uit te pakken met een wisseltentoonstelling over diverse vogelsoorten en hun behoeften.
Het RivierPark Maasvallei kan tevreden zijn. Het vormt een duidelijke natuurverbinding tussen noord en zuid. De Maasvallei is door de jaren heen natuurrijker geworden en dit door de omzetting van de oude grindgroeven naar natuurgebieden. Daarbij zijn de habitats grotendeels opnieuw hersteld. Maar de elementen moeten nog meer met elkaar worden verbonden, zo blijkt. Doel is immers het gebied zo in te richten dat ze samen één geschikt landschap. “ Denk daarbij aan kale plekken creëren op eilandjes, of een visdiefvlot afrasteren van bramenkoepels,” zegt Katrien Schaelaekens, projectleider van RivierPark Maasland.
Oog voor de natuur
Het is niet zomaar toevallig dat het Visitor Center De Wissen in de deelgemeente Stokkem deze prestigieuze wisseltentoonstelling kan presenteren. De grootste natuurlijke kern in de Maasvallei is immers het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd, goed voor 180 hectare landstreek. Je komt er Galloways en Konikpaarden tegen. En ook de bever helpt een handje mee. Avonturiers en wandelaars mogen in een gedeelte van het natuurgebied rondstruinen. In de struinzone zijn honden niet toegelaten. In de rest van het wandelgebied wel, mits aangelijnd. Vlakbij het Visitor Center krijg je een prachtig uitzicht over de Maasvallei vanuit een unieke uitkijktoren in stampleem. Op de oude Maasarm kan je zelfs overnachten op een kampeervlot, alleen te bereiken met een fluisterboot. Voor alle info hieromtrent verwijst men je naar De Wissen, waar je dan meteen de educatieve expo kunt bekijken.
Zorro
Daarbij wordt de focus gelegd op de Grauwe Klauwier, de visdief, de veldleeuwerik en de ooievaar. Elke vogelsoort staat voor een specifiek landschap en leefgebied. Denk bv aan de Grauwe Klauwier die je kunt herkennen aan zijn zorromasker. Hij vindt zijn rust in het struweel waar grazers niet bij kunnen. Vandaar de tijdelijke ingreep om bramenkoepels te omrasteren. Zo zou de vogel zich misschien hier permanent kunnen vestigen. Er is momenteel plek voor 5 koppels en men heeft het dier reeds op 3 locaties gespot. Eén paar zorgde zelfs al voor nakomelingen.
Vlechtwerk
Al deze info en meer vind je op de infoborden van de tentoonstelling. Daar komt ook nog een interessante expo bij over de vroegere streekeconomie het manden vlechtwerk, waar Stokkem zo bekend om stond. Er is nog één winkel met atelier over gebleven in het Maasstadje. Deze tentoonstelling loopt tot eind november. De wisselexpo rond vogels in de regio eindigt op 1 april 2025.
Picknickpunt
Dilsen-Stokkem werd onlangs verkozen tot fietsgemeente 2024. Sinds kort beschikt men bij De Wissen over een nieuwe picknickzone met servicepunt. In samenwerking met Toerisme Vlaanderen is er o.a. een automaat geplaatst waar fietspassanten terecht kunnen voor wandel- en fietskaarten, binnenbanden, fietsreparatiekits, energierepen en dranken. Zelfs een EHBO en zonnebrandcrème is ter beschikking. Bij het servicepunt is een lockerkast voorzien waar men de fietsbatterij en smartphone kan opladen. Zeker zo handig. De picknickzone situeert zich tussen de autoparking en het bezoekerscentrum en is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Leuk extraatje: voor kids zijn er 3 speelhutten in wilgenhout gebouwd.
Tekst: Jempi Welkenhuyzen
Foto’s: Visit Dilsen-Stokkem