
16 mei Visserij:
woelige geschiedenis van Oostendse vissers als lichtspektakel
In de Dominicanenkerk van Oostende is een nieuw lichtspektakel te zien met 12 meter hoge projecties. Na vorige editie rond James Ensor besliste Urban Mapping uit Kortrijk dit keer een verhaal te brengen rond de woelige geschiedenis van de Oostendse vissers.
Daarmee krijgt de kerk, na de restauratie, opnieuw haar invulling. Ook het dagonthaal van Poverello is er gehuisvest. De organisatie verzorgt er dagelijks 100 maaltijden en biedt een slaapplek aan daklozen. Een deel van de inkomgelden gaat naar de organisatie, maar ook naar het herstel van de daken van het klooster.
De projectie duurt drie kwartier. Voor de verhalen werd o.a. beroep gedaan op de Oostendse auteur Doris Klausing. Je wordt meegenomen op een maritieme reis door de ogen van een zeemeeuw. Hij vertelt het verhaal van vis, zout, avontuur en het meisje met het gouden haar, starend naar de zee. Vanaf de vroege middeleeuwen wordt meegezogen in de geschiedenis van de badplaats. Je ziet hoe de haven groeide, leert over de 80- jarige oorlog, maar ook hoe de IJslandvaart vroeger schipper voor 6 maanden op zee stuurde om vis te vangen. In de 20e eeuw zouden de vissers nog maar 18 dagen onderweg zijn. Van vooruitgang gesproken.
Verhalen overleven
Je luistert naar verhalen die generaties werden voort verteld over mirakels, de spookschepen en de walvissen. Verhalen waar fantasie de werkelijkheid vervaagde. Zo’n walvis bracht in de 19e eeuw wel 3000 florijnen op. Het skelet ervan werd tentoongesteld van Brussel tot in Sint Petersburg. Daar kun je het nu nog vinden. Of je kijkt naar de mix van animatie en levensechte beelden die het mondaine leven toont onder Leopold 2. Ook verneem je meer over de bewaartechnieken van zout naar ijs. En hoe de stoomboten hun intrede deden. In 1887 woedde al een echte prijspolitiek, zo blijkt. Overbevissing, strengere regels. Daar ontstond toen een stevige protestgolf tegen de Britse vissersboten, die de vis voor onze kust wegkaapten.
Komen ook aan bod: de Tweede Wereldoorlog en de U-boten, toen zo’n 175 Vlaamse visserschepen vergingen en 161 opvarenden het leven verloren. En verder het verhaal van de Mercator, de bombardementen op Oostende en de heropbloei in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw.
Leidmotif
Maar de rode draad is telkens weer het verhaal van de vissers die nooit terugkeerden. De zee geeft, maar ze neemt ook. Zo ook de legende rond Benjamin met ‘De Goede Hoop’. Zijn eerste vaart. Een storm in de buurt van de Dobbersbank werd de vissersboot fataal. In 65 jaar zouden zeker 25 boten vergaan….
Urban Mapping, bekend voor zijn buitenprojecties, heeft een prachtig immersief project ontwikkeld dat iedere bezoeker door licht en geluid weet te fascineren. Je wordt op sleeptouw genomen door de ambachtelijke animaties, gecombineerd met artificiële intelligentie, fotowerk en moderne projectietechnieken. En dat op een beschermde locatie. Zo brengt de organisatie onroerend en roerend erfgoed samen.
Praktisch
De Visserij, Dominicanenkerk, Christinastraat 95 te 8400 Oostende, de voorstelling start telkens stipt op het uur. Best daarom een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn. De voorstelling is rolstoeltoegankelijk. Tickets: tot 4 jaar gratis, tot en met 12 jaar 11,99 euro, volwassenen 15,99 euro. Best online reserveren. Deurprijs, indien niet uitverkocht 18 euro. Verhaal en regie zijn van Geerwin Vandekerckhove, de artistieke leiding lig bij Alexander Stragier en de stemmen waren van Geerwin Vandekerckhove, Isabelle Vandemaele, Arend Vandendriessche en Thomas Vandewalle.
Info: www.oostendevisserij.be – contact voor de pers: Luc Stragier via luc@urbanmapping.be of www.urbanmapping.eu
Tekst: Jempi Welkenhuyzen – Foto’s: Jempi Welkenhuyzen en Nick Decombel