Vogelgeluk
57446
post-template-default,single,single-post,postid-57446,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Vogelgeluk

Vogelgeluk

In zijn reisboeken schenkt auteur Gerrit Jan Zwier veel aandacht aan het observeren van vogels. In dit boek geeft hij niet alleen een overzicht van zijn literaire bijdragen over vogelobservatie, maar hij duikt ook in standaardwerken over vogels. Meestal beschrijft hij over vogelobservaties in Nederland en Noord-Europa, maar zijn reizen brachten hem van Spitsbergen tot Vuurland. Bij vogelobservatie kan je geluksmomenten meemaken, ‘als vogelaar had ik er weer een geluksmoment bij’ zoals hij de zoektocht naar een ralletje, een vogel die je alleen kan terugvinden op het eilandje Inaccessible in de Atlantische Oceaan.

Bij momenten spaart hij zijn kritiek niet op de commerciële landbouw, die nefaste gevolgen heeft voor de vogelpopulatie (stikstofproblematiek, klimaatopwarming). Hij beperkt zich niet altijd alleen tot de beschrijving van vogels, maar geeft bijvoorbeeld ook tips om haviken af te richten.

Gerrit Jan Zwier noemt de Grote Gele Kwikstaart een uiterst zeldzame vogel die hij in Nederland slechts eenmaal te zien kreeg, dan moet hij volgens ornithologen eens naar België komen, waar je ze dikwijls op nest langs elk stromend watertje in Vlaams-Brabant vindt.

Een minpuntje: in het boek vind je noch foto’s noch een register van de geconsulteerde boeken.

Een uitgave van KNNV, 2022, 253 p, ISBN 978 90 5011 879 8,  € 21,95

Recensent: Didier Van Houts