BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Wallonië en de Ardennen
45398
post-template-default,single,single-post,postid-45398,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Wallonië en de Ardennen

De huidige pandemie heeft ook zijn positieve kanten. Het bewijs hiervan is de publicatie van het ‘belevingsboek Wallonië en de Ardennen’ zoals auteur Kristien Hansebout het noemt. In normale tijden is zij reisleidster en pr voor toeristische ondernemingen. Nu had zij tijd zat voor het voorbereiden van het boek in haar buitenverblijf in Hastières, eigenlijk illegaal wegens de lockdown. Haar bedoeling was 101 buitengewone plekken in Wallonië op te zoeken, maar het werden er uiteindelijk 365.

Bewust beperkt zij haar aandacht aan topbezienswaardigheden zoals Waterloo, Durbuy, Dinant maar ze gaat vooral op zoek naar ongewone plekken met een verhaal. Deze plekken brengt ze per provincie in kaart en verbindt ze aan de hand van 10 auto-, 22 fietstochten en 32 wandeltips.  

Voor iedere route vind je een kaart met het te volgen traject (meestal met vermelding van de knooppunten), en met symbolen voor de bezienswaardigheden (kasteel, museum, grot, oorlogsmonument, enz.). Alle trajecten vind je online terug in de vorm van GPX-tracks die je kan downloaden met QR-codes.

Het boek is met passie voor Wallonië geschreven, terecht noemt de auteur het een ‘belevingsboek’. Als toemaatje vertelt ze ook voor elke route waar je een gezellig terrasje of bistro vindt voor een peket, een restaurantje met Luikse ballekes of ballekes à la Bobeline,  of een originele overnachtingsplaats (een artistieke woonwagen, een seinhuis, een elektriciteitstoren, …). Ook handige tips ontbreken niet, zoals de beperkte horecafaciliteiten in Henegouwen, of met je fiets liefst niet in panne vallen in Charleroi want daar woont geen enkele fietshersteller, …

We vonden enkele kleine foutjes zoals de abdij van Val-Dieu dat het enige klooster in België zou zijn de oorspronkelijke staat, dan vergeet zij de abdij van Park in Heverlee.

Eén aanbeveling: ga met dit boek op zoek naar het kleinste oorlogsmuseum, de oudste kerk, het kleinste kerkhof, een Oekraïens kerkje, een unieke vuurpomp, ….

Een uitgave van Sterck & De Vreese, 2021, 432 p., € 35,00, ISBN 978 90 5615 712 8

Recensent: Didier Van Houts