Wandelen in de provincie Antwerpen
65733
post-template-default,single,single-post,postid-65733,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Wandelen in de provincie Antwerpen

Wandelen in de provincie Antwerpen

Dit is de vijfde en de laatste ‘Uit je kot’ gids van BFTP-collega Robert Declerck gewijd aan wandelplezier in een Vlaamse provincie.

De auteur selecteerde tien wandelingen rond de thema’s natuur, cultuur en historie. De luswandelingen van telkens een vijftal kilometers hebben een startplaats bereikbaar met het openbaar vervoer (meestal ook de trein).

In de inleiding vind je een geschiedenisschets, een overzicht van de diverse landschappen en lokaal lekkers in de provincie.

Twee soorten wandelingen werden uitgestippeld: stads- of natuurwandelingen.

Voor de stad Antwerpen zijn twee wandelingen beschreven: het Eilandje met het MAS en het Red Star Line Museum en het historisch centrum. In Geel wordt het een wandeling rond het thema gezinsverpleging van psychiatrische patiënten. In Herentals gaat het ‘hoe kan het anders’ rond het thema: de ongekroonde keizer van de wereld en van Herentals (Rik Van Looy), Lier met de Zimmertoren, Mechelen en zijn twee Margaret(h)a’s (van York en van Oostenrijk), en Turnhout met het pleinbegijnhof en zijn Nationaal Museum voor de Speelkaart.

Natuur komt aan bod in Kalmthout met het arboretum en de heide, Mol met zijn Molse en Oude Nete, Sint-Amands & Mariekerke (de Schelde, de paling en de poëzie van Emile Verhaeren).

Van de wandelingen vind je een plannetje, foto’s en interessante kaderartikels zoals voor Geel ‘Zot van Dimpna’, voor Lier ‘Schapenkoppen: een universiteit of een veemarkt’, de toverhazelaars voor Kalmthout, Rembert Dodoens de kruidendokter in Mechelen, ….

Na iedere wandeling vind je enkele tips om te verpozen bij een drankje of een streekmaaltijd.

De reeks ‘Uit je Kot’gidsen van Robert Declerck zijn een mooie verzameling wandelgidsen om de vijf Vlaamse provincies op een leuke manier te (her)ontdekken.

Een Odyssee Reisgids, 2023, 96 p, ISBN 9789461231529, € 19,50