Wandelen in Luik
68362
post-template-default,single,single-post,postid-68362,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Wandelen in Luik

Wandelen in Luik

Na wandelgidsen gewijd aan de vijf Vlaamse provincies, steekt BFTP-collega Robert Declerck de taalgrens over naar ‘Luik’, en waar die bijnaam ‘vurige stede’ vandaan komt is nog altijd gissen….

In de inleiding vind je een geschiedenisschets over het samensmelten van het burgerlijk en religieus gezag: het prinsbisdom (980 – 1789), het ontstaan van de industriestad (steenkool, metaalindustrie, wapen- en kristalfabriek). Onder Nederlands bewind (koning Willem I) kreeg Luik, net zoals Gent, een universiteit en een betere wegeninfrastructuur. Ook de verbinding met Antwerpen door de aanleg van het Albertkanaal (1939) had een grote economische impuls.

In de gids vind je vier grondig uitgestippelde wandelingen van telkens een vijftal kilometers die meestal vertrekken en aankomen bij één van de twee Luikse treinstations: Gare des Guillemins of Gare Saint-Lambert. Met het prima kaartmateriaal kan je niet verloren lopen.
Wandeling 1 vertrekt van het imposante Gare des Guillemins (2009) en verkent het historisch centrum met o.a. de Jardin Botanique, de Cathédrale Saint-Paul en de Place Saint-Lambert.
Wandeling 2 voert je van de citadel (13e eeuw) naar de Maas met onderweg ‘Le Grand Curtius’ (museum dat de collecties van vijf Luikse musea herbergt) en het ‘Musée de la Vie wallonne’.
In wandeling 3 ontdek je langs de Maasoevers parken met musea, zoals het bekende La Boverie (moderne kunst).
Wandeling 4 vertrekt en komt aan op de Place Saint-Lanbert en voert naar de ‘République Libre d’Outre-Meuse’ langs herkenningspunten met Simenon, André Grétry en de Luikse marionet Tchantchès.

Kaderstukjes geven achtergrondinformatie tijdens de wandelingen, zoals bij de strijd van de zeshonderd Franchimontezen, de marionet Tchanthès, Dju d’la Mouse, …

De gids wijdt uitgebreid aandacht aan de Luikse keuken: de Luikse wafels, Luikse stroop (voor bij de boulets de Liège), Pékêt (jenever), de boudin blanc (met marjolein), de ‘laquemant’ (wafeltje gevuld met kandijsiroop).
Na iedere wandeling vind je enkele tips om te verpozen bij een drankje of een streekmaaltijd.

Dé ideale gids om de vurige stede te (her)ontdekken!

Een Odyssee Reisgids, 2024, 84 p, ISBN 9789461231789, € 18,50

Recensent: Didier Van Houts