BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Wandelen van station naar station langs GR-paden met Treinstapper 1
47459
post-template-default,single,single-post,postid-47459,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Wandelen van station naar station langs GR-paden met Treinstapper 1

Handige gids voor de wandelaar

Voor fervente stappers zijn de Grote Routepaden al langer een begrip. In ons land kende de wandelgids Treinstapper, die de wandelaar de weg toont naar de mooiste hoekjes van Vlaanderen, na het verschijnen van de eerste editie in 2017, een groot succes. Zopas rolde van Treinstapper 1 van de organisatie ‘Grote Routepaden vzw’ een hernieuwde uitgave van de pers waarbij enkele (eerder beperkte) wijzigingen aan bestaande trajecten werden aangebracht en één route Schoonaarde- Dendermonde – volledig herwerkt werd. Bovendien werden alle kaarten geüpdatet. Net zoals bij Treinstapper 2 (die bij verschijning in juni 2020 op deze website eveneens gerecenseerd werd) volgen de enthousiaste auteurs hetzelfde stramien. Ze hebben een achttal wandelingen nauwkeurig uitgestippeld die de wandelaar via bestaande Grote Routepaden – de bekende bordjes met wit-rode of geel-rode (voor de regionale GR’s) aanduiding – laat kennismaken met de mooiste Vlaamse landschappen. Elke wandeling laten de auteurs starten aan een station van de NMBS van waaruit dan op eigen tempo naar het eindstation gewandeld wordt waar je weer op de trein stapt naar je thuishaven. Dat hoeft niet maar dit is nu eenmaal het concept van de Treinstapper-gidsen. Mocht je een koele minnaar zijn van het Belgische spoorwegennet, dan staat het je vrij om op eigen gelegenheid een begin-of eindstation te bereiken vooraleer je met rugzak en gidsje je wandeling start. Uiteraard kan elke ‘treinstappersroute’ in allebei de richtingen afgewandeld worden. De routes variëren in lengte van 20 tot 26 km en ingekorte trajecten zijn ook mogelijk.

Heerlijke landschappen en waardevolle cultuur

Om verloren te lopen met deze gids moet je brein in het compartiment oriëntatie ooit lichte averij hebben opgelopen, want de beschrijving van de routes is glashelder, net zoals de bijgevoegde overzichtskaarten en gedetailleerde deelkaartjes op schaal met specifieke aanduidingen over afstanden, rustpunten en wegkruisingen. Verder vind je in de gids ook informatie over het openbaar vervoer (trein-en busverbindingen, loketdienst, ticketautomaat, deel-en huurfietsen en parkeerplaats). Pictogrammen verwijzen naar logies (B&B), picknickmogelijkheid en horeca onderweg. Wat de wandelbeleving met deze gids extra kleur geeft is de achtergrondinformatie over de streek waar je (misschien voor de eerste keer?) doorheen wandelt. De rood omcirkelde nummers op de kaartjes verwijzen in het tekstgedeelte naar culturele bezienswaardigheden (kerk, kapelletje, kasteel, monument, molen, begijnhof…) of landschappelijke aspecten (beek, rivier, meer, ven, beschermd natuurgebied, fauna en flora….). Terecht wijzen de auteurs erop dat de informatie over een stad als Leuven, Hasselt, Sint-Truiden, Turnhout noodzakelijkerwijs erg beknopt is en dat een uitgebreider bezoek op een geschikt tijdstip wenselijker is, tenzij je er een meerdaags uitstapje van maakt.

Wil je met Treinstapper 1 op pad, dan volgen tot slot nog even de acht opgenomen wandelingen op een rijtje:

*Tielen – Turnhout: door de Antwerpse Kempen

*Geel – Herentals: langs de Kleine Nete

*Genk – Hasselt: door natuurgebied De Maten en Bokrijk

*Alken – Sint-Truiden: door de boomgaarden van Haspengouw

*Wespelaar – Leuven: door het Dijleland

*Erps-Kwerps – Kortenberg: door de Groene Gordel

*Schoonaarde – Dendermonde: langs het Donkmeer

*Ninove – Geraardsbergen: door de Vlaamse Ardennen

En nu maar de boer op met deze handige en bruikbare gids op zoek naar de mooiste hoekjes van Vlaanderen. Op www.groteroutepaden.be kun je via je gps of smartphone de tracks ook gratis downloaden.

Grote Routepaden: Treinstapper 1: acht wandelingen van station naar station langs Grote Routepaden, , juni 2021, 151 blz., € 17 (€ 15,30 voor leden). ISBN 9789492608147

Recensent: Guy Meus