Wereldpremiere: Stonehenge, stenen met een betekenis
20062
post-template-default,single,single-post,postid-20062,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Wereldpremiere: Stonehenge, stenen met een betekenis

Wereldpremiere: Stonehenge, stenen met een betekenis

Prof. Mike Parker Pearson

Prof. Mike Parker Pearson

Tongeren is in de ban van ’s werelds bekendste steencirkel Stonehenge. Tot 21 april van volgend jaar kan je naar het Gallo-Romeins Museum voor de exclusieve tentoonstelling rond dit apocalyptisch monument. Daarbij blijkt in de eerste stad van België de exporuimte de helft groter,  dan hetgeen je ter plaatse in Engeland kunt zien! De Britten zijn er maar wat jaloers op. Dit komt omdat  de stad Tongeren professor Mike Parker Pearson heeft aangesteld als curator. Hij is een wereldautoriteit in het onderzoek en de betekenis van Stonehenge. Parker stond de voorbije vijftien jaar aan het hoofd van diverse opgravingsteams en bundelde de resultaten van de vele mysteries in één omvattende theorie.  Stonehenge zou een plek zijn geweest om de voorouders met hun doden te eren. Want naast Stonehenge was er ook Woodhenge. Daar vond men de resten van houten palen. Bedoeld om de levenden te gedenken. Zo werd iedereen verenigd.

Campagnebeeld

Campagnebeeld

De expositie is chronologisch opgebouwd. De focus ligt op de mensen die Stonehenge bouwden. Waarom kozen ze exact deze site uit in de buurt van Durrington Walls ? Hoe gingen ze daadwerkelijk te werk? Panoramische tekeningen, didactische films, reconstructies, schaalmodellen en authentieke artefacten maken de bezoeker heel wat duidelijk in een knap uitgewerkte scenografie. Naast gereedschappen, allerlei botresten en diverse archeologische vondsten zoals fragmenten van aardewerk en silexmateriaal ,  worden er ook enkele topstukken getoond. Denk dan aan een gepolijst bijl uit jade of een gouden sieraad, dat werd gevonden in Baal bij Tremelo (Brabant). Dit getuigt van contacten tussen onder regio en het gebied van Stonehenge, in de nadagen van het monument. Er is een mooie grafopstelling met crematieresten van een vrouw, naast andere interessante grafvondsten, zoals de replica van een houten handgreep, een dolkhelft bezet met gouden siernageltjes of mooie blokbekers. Een andere vitrinekast toont dan weer kledingsierstukken van een rijke vrouw. Door te werken met levensechte figuren, audioguides en multimedia  krijgt het geheel een extra dimensie en wordt de complexe inhoud van de tentoonstelling op een zeer toegankelijke manier gepresenteerd.  Dit maakt een bezoek aan ‘Stonehenge, voorbij het mysterie’ zeker voor gezinnen met kinderen extra boeiend.

Na Tongeren reist deze tentoonstelling door naar Amerika en / of Canada. Het project krijgt hiervoor de steun van English Heritage.

Er is een mooie catalogus ‘Stonehenge, voorbij het mysterie’ voorradig.

Info: https://www.galloromeinsmuseum.be/

Perscontact: Patrick Mathei  Patrick.mathei@stadtongeren.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: © foto’s via Gallo-Romeins Museum