West-Vlaanderen in / en de Tour
27069
post-template-default,single,single-post,postid-27069,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

West-Vlaanderen in / en de Tour

West-Vlaanderen in / en de Tour

Opening tijdelijke tentoonstelling is echte opwarmer voor de Ronde.

Liefhebbers van de Tour de France moeten zeker een kijkje namen in het Fransmansmuseum van Koekelare. Daar loopt gedurende de maanden juni en juli een tijdelijke tentoonstelling onder de noemer ‘West-Vlaanderen in / en de Tour. Deze expo werd uitgewerkt door het wielermuseum KOERS in Roeselare. Een logische keuze om ‘West-Vlaanderen in / en de Tour’ hier voor te stellen, vermits heel wat West-Vlamingen  vroeger -vaak met de fiets- de grens overstaken om er in Frankrijk hun persoonlijke ‘tour’ van de seizoenarbeid te vervolledigen. De expo

Jessy Salenbien (Toerisme Koekelare)

Jessy Salenbien (Toerisme Koekelare)

Schepen van toerisme Jessy Salenbien : “Het Fransmansmuseum vertelt het verhaal van de vele seizoenarbeiders die vroeger vanuit Koekelare en omstreken naar Noord-Frankrijk trokken om er vooral op de bietenvelden te werken. Heel wat seizoenarbeiders maakten de oversteek naar treinstation Tourcoing te voet of met de fiets. Sommige seizoenarbeiders waren zelf ook wielrenner, maar combineerden dat met een ‘campagne’. Zo vind je in het Fransmansmuseum onder meer het portret van Torhoutenaar Oswald Declercq, succesvol beroepsrenner, die werkte in de ast om de kost te verdienen.”

Wie aan Noord-Frankrijk denkt, legt onvermijdelijk ook de link met kasseien in ‘de hel van het Noorden’. Wielrenners worden ook wel de dwangarbeiders van de weg genoemd, seizoenarbeiders moesten niet onderdoen op het veld…

Ode

Gezien de zomervakantie voor een stuk ook synoniem staat met de Ronde van Frankrijk en seizoenarbeiders zelf ook soms ook hun persoonlijke ‘Tour’ deden om een aantal maanden te werken, is deze tentoonstelling een leuke aanvulling voor de bezoekers en een opwarmer voor de Tour de France.

IMG_7291‘West-Vlaanderen in/en de Tour’ brengt een ode brengen aan alle West-Vlaamse renners die naam en faam maakten in de geschiedenis van de Tour. West-Vlaamse Tourwinnaars, rittenkapers, en dragers van gele, groene of bolletjestruien… ze komen allemaal aan bod! Enkele leuke memorabilia geven het geheel iets extra. Denk aan de originele posters, foto’s, de diverse truien, ..

De ontelbare flandriens uit West-Vlaanderen zijn al lang niet meer op een hand te tellen en maakten mee de geschiedenis van de Tour. Zo won Cyrille Van Hauwaert uit Moorslede in 1909 als eerste Belg een etappe of denk maar aan Rumbekenaar Odiel Defraeye die in 1912 de eerste landgenoot was die de mythische rittenkoers won. Eerst was Defraeye nog knecht, maar een laagje spijkers besliste daar toen anders over. Of het verhaal van Sylveer Maes, beter bekend om zijn bijnaam ‘Lepe Peer’…

Dichter bij huis drukten ook enkele wielrenners uit de Westhoek mee hun stempel op de Ronde van Frankrijk.  Poperingenaar Jef Planckaert was de enige Westhoeker is die ooit de gele trui droeg en dat voor maar liefst zeven dagen (in 1962)? Bovendien won hij in 1961 ook al een Touretappe. Jef Demuysere uit Wervik won op zijn beurt in 1929 de rit naar Perpignan en Lucien Storme uit Nieuwkerke (Heuvelland) kwam tien jaar later als eerste over de meet van de etappe die naar La Rochelle reed. En dan was er nog het verhaal van Romain Maes (1912-1983) die wel 12 minuten los bergop de Pyreneeën reed. Maar door zijn daalangst bijna de duimen moest leggen. Kortom, verhalen om te vertellen.

De expo ‘West-Vlaanderen in / en de Tour’ loopt nog tot en met 30 juli. Voor een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling betaalt men 2 euro.

Info: www.toerismekoekelare.be

Perscontact:  Tone Van Nieuwkerke     Tone.vannieuwkerke@koekelare.be

Tekst: Jempi Welkenhuyzen
Foto’s: Anne Marie Jacob