Wieringen
67545
post-template-default,single,single-post,postid-67545,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Wieringen

Wieringen

Wieringen is een voormalig Zuiderzee-eiland in de kop van Noord-Holland. In 2024 is het honderd jaar dat Wieringen door de aanleg van de Amsteldiepdijk geen eiland meer is. Het oorspronkelijke Wieringen is als eiland nog gemakkelijk te herkennen in het landschap met zijn typische wierdijken en karakteristieke Wieringerboerderijen die op terpen gebouwd werden.

De auteur Lenneke Overmaat gaat op zoek naar het nostalgisch gevoel van dit voormalig eiland. De bevolking (8000 personen) cultiveert dit eilandgevoel door het behouden van het cultureel erfgoed.

Je rijdt dit voormalig eiland ongemerkt voorbij op weg naar het Waddeneiland Texel, maar het is zeker de moeite waard hier een stop in te lassen.

Je vindt er waardevolle natuurgebieden zoals het Schor van Den Oever, een slikgebied met wad- en weidevogels. Je kan ronddwalen in idyllische dorpen, op de zaterdagse ZeeVerse Vismarkt en langs de kleurrijke kotters en houten zeilboten in Den Oever. Wandelaars vinden hun gading in het Robbenoord- (bekend om zijn tapijten met witte sneeuwklokjes) en het Dijkgatbos.

Hoe men vroeger op Wieringen leefde kom je weten in het Wieringer Eilandmuseum Jan Lont. Je vindt er ook een donkere belevingsplek waar je ‘s nachts met een telescoop de sterrenhemel kan zien.

Interessante kaderstukjes over het Wieringer Skuutje, het oudste zeilende visserschip van Nederland (1840), wier- en wierpakhuizen (wier werd gebruikt voor de versterking van dijken, isolatie van huizen en de vulling van matrassen en kussens), …

De gids bevat uitgebreide gedetailleerde tips i.v.m. lokaal busvervoer, accommodatie, camping, eten en drinken, wandelen, fietsen, tuinen, cultuur, VVV-informatiepunten en interessante websites.

Een aanrader om je te informeren over een vakantie met rust en ruimte, water, vogels, natuur en een nostalgisch eilandgevoel.

Een Odyssee Reisgids, 2024, 88 p, ISBN 9789461231772, € 18,50

Recensent: Didier Van Houts