Zeekracht in Technopolis
49606
post-template-default,single,single-post,postid-49606,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Zeekracht in Technopolis

Zeekracht in Technopolis

Op 30 september 2021 is het eindelijk zo ver. De gloednieuwe tentoonstelling ‘Zeekracht’ kan eindelijk officieel geopend worden. Voor een buitengewoon dagje aan de zee moet je tegenwoordig in Mechelen zijn.

Bard van dienst en matroos

Het is niemand minder dan Jan De Smet van de nieuwe snaar die met een zeemanslied zorgt voor een muzikaal onthaal. Tussen de sprekers zorgt hij voor een muzikale overgang.

De kapitein

Wetenschapper, ingenieur en ondernemer Filip Van de Abeele neemt het voortouw als presentator. Jarenlang was hij chef wetenschappen bij de VRT. Als kapitein van onze reis schetst hij het verloop van de officiële opening. In ‘Zeekracht’ waan je je het ene moment aan de kust, het volgende moment op de bodem van de zee en niet veel later in de haven van de toekomst, en dat allemaal dankzij een fraai staaltje technologie.   ‘Zeekracht’ is niet alleen een visueel en technologisch hoogstandje. Inhoudelijk vertelt de expo een bijzonder sterk toekomstverhaal waarin wetenschap en innovatie de kracht van de zee optimaal benutten en haar tegelijk beschermen. Daarbij komen belangrijke thema’s aan bod zoals scheepvaart, hernieuwbare energie en voeding.

Experiment  met CO2

 Mathieu, een medewerker van Technopolis, toont met een experiment wat de gevolgen zijn van CO2 op de zee. CO2 zorgt voor de verzuring van de zee, met alle gevolgen van dien op het leven in de zeeën. Hij doet dit met droog ijs, dit ijs wordt gemaakt met CO2 gas. We zien, in een zeer spectaculaire proef, hoe de kleur van het water veranderd en het water ook gaat bruisen.

Toekomstige voeding

Michael Sels, die als diensthoofd verbonden is aan het universitair ziekhuis Antwerpen, alsook één van de gezichten van TV-zender Njam, staat stil bij onze toekomstige voeding. Vandaag is de eiwitopname 60% dierlijk en 40% plantaardig. Naar de toekomst zal dit wijzigen door het eten van algen en wieren naar 40% dierlijk en 60% plantaardig.

Michael Sels

 Innovatie, duurzame ontwikkeling en de zee

Vervolgens is het de beurt aan Hilde Crevits, viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw en Zeevisserij.

Technopolis noemt zich met trots SDG (Sustainable Development Goals) Voice en gebruikt ‘Zeekracht’ als spreekbuis voor een reeks doelstellingen vastgelegd door de Verenigde Naties om van de wereld een betere plek te maken tegen 2030. Via ’Zeekracht’ laat Technopolis zien hoe belangrijk betrouwbare en duurzame energie is (doel 7), waarom actie tegen klimaatverandering echt nodig is (doel 13), hoe de zee op een duurzame manier kan benut worden met alle respect voor het leven in het water (doel 14) en men heeft hierbij heel wat stakeholders betrokken (doel 17).

‘We hopen dat we samen heel wat kinderen en jongeren zullen inspireren om later bij te dragen aan onze zogenaamde ‘blauwe economie’. Zeg nu zelf, welke beroepen spreken nog meer tot de verbeelding dan zeebioloog, windmolenontwerper of zeewierboer? Wat ze ook kiezen later, onze boodschap is kraakhelder: de beste stuurlui voor onze toekomst staan niet allemaal aan wal. Iedereen kan en mag meewerken aan een betere wereld. ‘Zeekracht’ sluit dan ook mooi aan bij het ambitieuze project ‘De blauwe Cluster.”

Vernieuwing op volle koers

Tot slot heeft Luc Van den Brande, voorzitter Technopolis en F.T.I., het over de toekomst van Technopolis. ‘Zeekracht’ is de eerste expo in Technopolis waar je in een immersieve digitale omgeving als het ware ondergedompeld wordt in een toekomst waar wetenschap en technologie centraal staan. Via projecties en interactieve vloeren en wanden lijkt het alsof je helemaal kopje onder gaat en op de bodem van de zee wandelt waar vissen rondom je voeten zwemmen en je overal naartoe volgen. Deze ruimte voor ‘Zeekracht kwam tot stand dankzij de inbreng van maar liefst 10 partners. De ontwikkeling van ‘Zeekracht’ en de immersieve digitale ruimte waarin de expo zich bevindt maakt deel uit van een ambitieus vernieuwingstraject dat in 2019 startte om Technopolis toekomstbestending te maken. Op termijn komt in de immersieve ruimte een nieuwe expo die een blik op de toekomst geeft ter vervanging van Zeekracht’.  “Deze ruimte is zodanig ontworpen dat we hier om de zoveel jaren, samen met partners, een nieuw en brandend actueel thema kunnen voorstellen. Het is een toekomstbestendig demonstratieplatform dat ter beschikking staat van vooruitstrevende bedrijven en onderzoeksinstellingen die hun innovaties, onderzoek en nieuwe technologieën willen voorstellen aan alle lagen van de bevolking en dus niet alleen binnen hun professioneel netwerk” aldus Luc Van den Brande. Als deel van het vernieuwingstraject opende Technopolis vorig jaar al STEK, een nieuwe zone voor jonge makers. De komende jaren wordt ook nog de hoofdtentoonstelling stelselmatig vernieuwd en zal het bestaande Kinder-doecentrum gevoelig uitgebreid worden. Wordt vervolgd!

Website: www.technopolis.be

Perscontact: Ester Blockx, marketing en sales director : ester.blockx@technopolis.be 

Verslag en foto’s: Marc Declercq