Zeeland. Zinderend zilt waterland
50524
post-template-default,single,single-post,postid-50524,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Zeeland. Zinderend zilt waterland

Zeeland. Zinderend zilt waterland

Dit boek geeft eerder een (bijna lyrische) impressie van de Nederlandse provincie Zeeland, dan wel dat men het als reisgids kan gebruiken. De auteur Jeroen Wielaert heeft met zijn vrouw al jaren een huis in het groen nabij Breskens. Hij is bekend geworden als NOS-radioverslaggever en als schrijver van boeken over de Tour de France, over popmuziek en de Tweede Wereldoorlog. In Zeeuws-Vlaanderen voelt hij zich meer Vlaming dan Nederlander.

Het waterrijke Zeeland (met o.m. de Oosterschelde en de Westerschelde) is uitgegroeid tot een zeer bekende vakantiebestemming met bekende badplaatsen zoals Domburg, Renesse, Burgh-Haamstede en Cadzand. De stranden behoren tot de mooiste van Nederland. Er zijn tal van havens (zoals Vlissingen, Terneuzen en Breskens) en Yerseke is bekend om de oesterteelt, Philippine om de mosselen.

In het verleden speelde handel (o.m. in zout) een grote rol. In de late middeleeuwen werd de regio getroffen door tal van overstromingsrampen … met vele verzwolgen dorpen als gevolg. De Tweede Wereldoorlog heeft zeer veel schade berokkend (zoals in Middelburg, Vlissingen, Westkapelle en Oostburg) vooral door de Slag om de Schelde in 1944 (2 oktober – 8 november). De Watersnoodramp van 1 februari 1953 was een volgend dramatisch gegeven. Intussen is het erfgoed in ere hersteld.

Er is veel natuur (met o.m. NP Oosterschelde, het Verdronken Land van Saeftinghe en de Zwinmonding) en het is er heerlijk fietsen.

Het boek is ingedeeld naar de (voormalige) eilanden Tholen en Sint Philipsland, Schouwen-Duiveland, Noord- en Zuid-Beveland, Walcheren, plus daarbij Zeeuws-Vlaanderen dat sterk aanleunt bij ons eigen Vlaanderen. Elk hoofdstuk bevat de beschrijving van de voornaamste plaatsen (waarbij tal van zogenaamde ringdorpen), waar de auteur al wandelend op verkenning gaat. Daarbij komt hij voorbij tal van kerken (Zeeland is vooral protestants), enkele musea (zoals het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, en het Zeeuws Museum in Middelburg), attracties (zoals Neeltje Jans) en komen ook kunstenaars en de horeca ruimschoots aan bod.

De voorste flap omvat een eenvoudige schematische kaart van Zeeland (zonder schaal). Achteraan een (zeer beperkt) lijstje van bronnen en literatuur (zonder volledige referenties), alsook een plaatsnamenregister. De auteur geeft nog 10 tips mee op de achterflap.

Dit boek is overvloedig geïllustreerd, maar eigenaardig genoeg krijgen de foto’s geen onderschriften. Het boek leest vlot maar is ons inziens te weinig praktisch bruikbaar als reisgids. Er is ook geen enkele praktische informatie (zelfs geen vermelding van websites). Het is wel een inspiratieboek voor een ontdekkingsreis van het prachtige Zeeland.

Passe Partout Reisgidsen, Edicola Publishing, 2021, 160 p. €22,50. ISBN 978-9493201262

Recensent: Patrick De Groote