BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Zevenhonderd km wandelplezier met het nieuwe wandelnetwerk Brabantse Wouden
57209
post-template-default,single,single-post,postid-57209,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Zevenhonderd km wandelplezier met het nieuwe wandelnetwerk Brabantse Wouden

Zowat 200 km aan extra wandelwegen mag de provincie Vlaams-Brabant aan het reeds bestaande wandelnetwerk Brabantse Wouden met klassiekers als het Zoniënwoud, het Hallerbos en het Meerdaalwoud, toevoegen. Wandelen naar hartenlust kon je al langer in het uitgestrekte bos-en wandelgebied met de wegdromerige naam Brabantse Wouden, dat niet minder dan 4000 ha omvat. Vanaf nu sluit zich de regio Zuid-Dijleland met 200 km nieuwe wandelpaden daarbij aan. Helemaal online met de ontwikkeling van digitale platformen is dat een groot deel van het wandelareaal nu ook via digitale of virtuele knooppunten bewandeld kan worden. Daarvoor heeft de provincie een gratis wandelapp ter beschikking gesteld die je, zonder de bewegwijzering met de bekende bordjes, vlot langs de uitgestippelde routes leidt. Om dit nieuws bekend te maken was de pers uitgenodigd op een uitgelezen plek in de open natuur op de grens tussen Bertem en Meerbeek.

Handige gids met twee kaarten

Gedeputeerde toerisme Gunther Coppens met gidsje en kaarten

Met enige trots stelde Gunther Coppens, voorzitter Toerisme Vlaams-Brabant, de vers van de pers gerolde uitgave Wandelnetwerk Vlaams-Brabant – Brabantse Wouden voor. Bij dit handige, informatieve en meertalige gidsje horen ook nog twee kaarten waarbij de ene zich focust op het Dijleland (nr.1) en de andere op het Zoniënwoud (nr.2). Op de wandelkaart zijn alle wandelroutes nauwkeurig uitgestippeld en bij kruisingen van twee routes helpt een genummerd knooppunt je verder op weg. De wandelaar ontwerpt zelf zijn route aan de hand van de vooraf genoteerde knooppunten. Het wandelnetwerk op kaart 1, wandelen in het Dijleland, bestaat uit twee delen. De eerste, Zuid-Dijleland, is bewegwijzerd met borden die naar de knooppunten leiden. Ze worden in het rood aangeduid. Op de tweede (de knooppunten zijn er nog, de bordjes niet meer) stap je langs virtuele knooppunten die op de kaart in het grijs zijn aangeduid. Hier kun je ook de app ‘Wandelknooppunt’ gebruiken. Daarnaast zijn er nog altijd een aantal bewegwijzerde thematische wandelingen die het hele wandelnetwerk ondersteunen. Hier moet je dan de rood-witte zeshoekige borden volgen. Ook hier kun je kiezen voor de virtuele knooppunten (de wandelapp) of de bewegwijzering. Het gidsje met de twee kaarten (waterbestendig en scheurvrij) is te koop in de betere boekhandel tegen 9 euro. Meer info en downloaden van de app: www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelapp

Gunther Coppens steekt zijn ambitie om de hele provincie bewandelbaar te maken niet onder stoelen of banken. De viertal ‘blinde vlekken’ die er nog zijn wil hij en zijn medewerkers tegen 2024 eveneens op het grote wandelnetwerk aansluiting doen vinden. Daarvoor wordt grotendeels een beroep gedaan op virtuele bewegwijzering die volgens de gedeputeerde erg populair is en sterk in opmars.

Op weg naar een Nationaal Park Brabantse Wouden

Gedeputeerde Bart Nevens met kaart

Gedeputeerde Bart Nevens is niet minder enthousiast over toekomstige projecten die de natuur in zijn provincie in de kijker zetten. Zo is de conceptnota uit 2021 om het geheel van Brabantse Wouden met aloude boscomplexen zoals het Zoniënwoud, Meerdaalwoud, Hallerbos tot Nationaal Park uit te roepen, recent door een jury goedgekeurd. In het voorjaar van 2023 zou dan het masterplan dat door tal van actoren en stakeholders gedragen wordt, van de Vlaamse Regering een fiat moeten krijgen. Er zal eerst nog wat water door de Dijle, de Voer, de Laan en de IJse moeten vloeien, maar Dhr. Nevens maakt zich sterk dat de slaagkans van het project erg groot is. De provincie wil daarbij als gangmaker of streekmotor een belangrijke rol spelen en de 19 gemeenten uit deze wandelnetwerkregio daarbij ondersteunen. De gedeputeerde staat ook even stil bij het belang van de natuur en verwijst even naar haar kwetsbaarheid (vb. te enthousiaste bestorming van het Hallerbos bij de populaire boshyacintentapijten) en de beheersing van de gevolgen van recente extreme natuurfenomenen (wateroverlast, droogte). Hij is ervan overtuigd dat investering in goede recreatieve wandel-en fietsinfrastructuur de mensen niet alleen dichter bij de natuur brengt, maar ook zorgt voor een noodzakelijke commerciële en toeristische return. Zo blijkt dat tijdens de recente covid-periode het contact met de natuur voor heel wat mensen heilzaam gewerkt heeft.

Na het persmoment kon er geproefd worden van een paar heerlijke hapjes, allemaal artisanale streekproducten uit de provincie.

Info: www.toerismevlaamsbrabant.be

Perscontact: Kirsten Cels  kirsten.cels@vlaamsbrabant.be

Tekst en foto’s: Guy Meus

Foto header (groepsfoto persmeeting): Piet Clerincks, peter van een wandelroute, Cil Cuypers, schepen toerisme Bierbeek, Bart Nevens (gedeputeerde), Gunther Coppens (gedeputeerde en voorzitter toerisme Vlaams-Brabant),Bart Meuleman (Agentschap Natuur en Bos)