Zie, doe, proef en beleef St. Truiden
66222
post-template-default,single,single-post,postid-66222,single-format-standard,bridge-core-3.1.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.1,vc_responsive
 

Zie, doe, proef en beleef St. Truiden

Zie, doe, proef en beleef St. Truiden

Elk jaar als de bloesembomen het Haspengouwse landschap kleuren, start het toeristisch seizoen in en rond St. Truiden.  Die tijdsspanne vervroegt alsmaar meer voor Visit St. Truiden en dus is het zaak om zo snel mogelijk uit te pakken met de nieuwe toeristische gids. Achter de doorkijk flashy en fluo cover vindt men tal van bezienswaardigheden in de stad, maar neemt men je ook mee in de natuur. Bij een betere activiteit mag St .Truiden makkelijk zo’n 40.000 mensen verwelkomen.

Feest

Lekkernijen

Eerste stop is de Middeleeuwse stad zelf met o.a. het belfort, dat dit jaar 25 jaar UNESCO Werelderfgoed viert. Een tentoonstelling in het stadhuis werpt een blik op de geschiedenis van deze imposante toren. Naast de geschiedenis, de architectuur en de Belgische beiaardcultuur is er aandacht voor het immaterieel erfgoed. Ook kerkelijk kan men op schattenjacht. Waarom niet wandelen in het voetspoor van Christina Mirabilis, een fascinerende vrouw, die na 800 jaar nog steeds mensen als Nick Cave weet te inspireren. Eén en ander wordt in kaart gebracht via een wandeltraject van 100 (!) kilometer, goed voor vijf thematische tracés van gemiddeld 20 kilometer die Mirabilis toont binnen de streek. En dat zijn toch wel de twee sterkste blikvangers voor St.Truiden dit jaar, dat helemaal rond ‘Fruitbeleving’ draait. Vertragen en genieten tussen de gaarden en de bloesembomen. Wandelen, fietsen, de vespa, per 2 PK, of de bloesembus. Het kan allemaal. En ondertussen even halt houden bij één van de vele popups, de schilderachtige kastelen en diverse wijndomeinen of brouwerijen. Naast al dat lekkers zijn er nog de eetcafé(s, brasserieën en restaurants. Wie enkele dagen wil blijven, vindt vast wel een vakantiewoning, (air) B&B of hotel in de buurt.

Wallonië

Onthulling van de nieuwe toeristische gids van St. Truiden

Nieuwbakken schepen van toerisme Peter Deltour (N-VA) kan tevreden zijn. Zelf studeerde hij Toerisme en Hotelmanagement in Herk de Stad, dus weet hij als geen ander hoe belangrijk het luik ‘beleving’ is. “ Vroeger ging je in België met vakantie aan de kust of naar de Ardennen. Hooguit al eens naar Luxemburg of Duitsland. Nu kan men overal ter wereld terecht, dus zoekt de toerist naar het authentiek. Dat willen we hier in Haspengouw bieden. Via onze streekproducten spelen we in op de seizoenen en dat in combinatie met ons erfgoed patrimonium. Zo hebben we ervoor gezorgd dat onze eigen inwoners op plekjes komen die ze tot nu toe nooit ontdekten. Ik denk bv aan de bibliotheek boven de abdij, de molen of de crypte. Op het Belfort zal de stadsbeiaardier tijdens de zaterdagmarkt het carillon laten klinken. Weet je dat  St. Truiden na Sint-Niklaas de tweede grote markt heeft? Via voetbalclub STVV en de Japanse spelers is er een interesse ontstaan vanuit Japan voor onze stad. Ze combineren hun bezoek met shopping en cultuur. Maar ook uit Duitsland en Nederland krijgen we toeristen over de vloer. Vreemd, maar Wallonië blijkt een probleem. Ofschoon op enkele kilometers van onze stad, blijft de taal nog een hinderpaal. Daarom hebben we onze handige meeneemgids, naast het Nederlands en het Engels, ook in het Frans uitgebracht. “

Alle toeristische medewerkers

Volgens de schepen kan men met behulp van QR-codes en een snelle scan op pad. “ De fysieke gids en de digitale informatie online zorgen samen voor één verhaal doorheen de unieke fruitlandschappen en erfgoedparels van onze stad.”

Praktisch:

Men kan een stadsgids aanvragen via #visitsinttruiden of via Toerisme St. Truiden, Stadhuis, Grote Markt 3800 St. Truiden, tel: 011.701818 of info.toerisme@sint-truiden.be en www.visitsinttruiden.be. Verder zijn de gidsjes beschikbaar bij alle toeristische infocentra, attracties en logies. Men herkent deze o.a. aan een label.  Voor meer info: ( alleen voor de pers: Peter Deltour, tel. 0498.58.63.65 en peter.deltour@sint-truiden.be)

Tekst en foto’s: Jempi Welkenhuyzen – Visit Limburg