BFTP - Belgian Federation for Tourist Press | Zomeropera Casa Ricordi
48031
post-template-default,single,single-post,postid-48031,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Belgian Federation of Tourist Press

Zomeropera Casa Ricordi

Vanaf 27 augustus kan men opnieuw naar de Zomeropera. Die lag door corona een tijdje stil. Maar nu gaat de premiëre toch van start. Casa Ricordi vertelt het verhaal van Giovanni Ricordi die zijn muziekuitgeverij in 1804 opstartte, in samenwerking met tal van grote componisten, waaronder Verdi, Bellini, Rossini, Pucini en vele anderen. Voor Zomeropera is dit een uitstekend uitgangspunt voor een gloednieuwe productie van anderhalf uur zonder pauze, waarbij operamuziek de hoofdrol speelt. De premiëre was aanvankelijk voor 26 mei voorzien, maar COVID-19 dacht daar anders over.

Tijdens de Zomeropera keert Giovanni een laatste keer terug naar de plaats waar alles begon en komen de herinneringen naar boven. Hij snuistert door de partituren, laat de bekendste Italiaanse opera aria’s op de binnenkoer van de Landcommanderij weerklinken en vertelt anekdotes  uit zijn tijd.

Voorzitter Zomeropera Willy Claes: “ Een wijziging in het programma van de Landcommanderij Alden Biesen voor september bood ons de mogelijkheid om de opvoeringen van Casa Ricordi te verschuiven van 27 augustus tot en met 18 september. We maakten daar dankbaar gebruik van want de veiligheid van publiek en medewerkers staat immers voorop. Dat betekent dat het maximum aantal toeschouwers wordt beperkt tot 200. De stoelen worden in bubbels geplaatst rond het podium. De binnenkoer is in openlucht, maar biedt beschutting tegen regen door vier gigantische paraplu’s. We vragen de mensen gepaste kledij aan te trekken, want de dekentjes, die we normaal voorzien, worden niet uitgedeeld. “

Ook artistiek directeur Piet Vansichen is blij dat het gebeuren kan doorgaan: “ Onze creatieve ploeg was ook helemaal beschikbaar voor deze periode. Solisten Martine Reyners, Hanne Roos, Yves Saelens en Koen van Agtmael, maar ook de dirigenten Enrico Delamboye en David Ramael en ons orkest van 23 muzikanten, de regisseur Bruno Van Heystraeten en ik zelf als Giovanni Ricordi konden op de affiche blijven. Niet zo eenvoudig.”

Zeker niet wanneer men weet dat er in april reeds 4000 tickets waren verkocht aan particulieren, maar ook aan groepen en bedrijven. “ Ieder die een ticket kocht, kreeg bericht. We boden aan om de tickets om te boeken naar een nieuwe datum of om het ticketgeld terug te vragen. Gelukkig kozen heel wat mensen voor de eerste optie,” aldus zakelijk directeur Martine Cuyvers.

Zomeropera met Piet Vansichen in de hoofdrol

De productie kan worden gerealiseerd dankzij de steun van de Landcommanderij Alden Biesen en het Taxshelter systeem voor podiumkunsten. Zomeropera Alden Biesen begon 24 jaar geleden als een klein operafestival met 3 voorstellingen en 400 bezoekers. In 2019 bereikte men 15.000 operaliefhebbers.

Info en tickets (behalve voor 17 september): www.zomeropera.be

Perscontact: Martine Cuyvers  martine.cuyvers@zomeropera.be

Verslag : Jempi Welkenhuyzen
Foto’s : Zomeropera